Лікарі у Львові пересадили нирку 12-річній дівчині із рідкісним захворюванням

У львівській лікарні Святого Миколая пересадили нирку 12-річній Антоніні з Івано-Франківська. У дівчинки нирки працювали тільки на 15%.

18.07.2023
Лікарі у Львові пересадили нирку 12-річній дівчині із рідкісним захворюванням

Про це повідомляє Перше медичне об’єднання Львова.

Коли Антоніні було 9 років, її батьки зауважили, що дитина майже не росте.

“У 2019 році ми помітили, що дитина відстає у зрості від своїх одноліток, ніби росте, але дуже повільно. З 2019 року шукали проблему. А потім пішло ускладнення на ніжки”, — розповіла мама дівчинки.

Лікарі діагностували у Антоніни нефронофтиз Фанконі — вроджене генетичне захворювання. Його дівчинка успадкувала від тата. При цьому, з батьком і молодшим братом — все добре.

“Ця спадкова недуга нещадна саме до дівчаток. Та призводить до ниркової недостатності. Трапляється нефронофтиз Фанконі вкрай рідко — всього 1 випадок на 100 000 населення”, — йдеться у повідомленні.

Дівчинці потрібно була термінова пересадка нирки.

“Ми зробили обстеження дитини, мами та тата на сумісність, але вийшло так, що ні мама, ні тато не підходять. Через це дитину поставили в чергу на трансплантацію від посмертного донора”, — говорить лікар-трансплантолог Тарас Вівчарівський.

Посмертним донором для Антоніни став 50-річний чоловік з Тернопільщини. Лікарі констатували в нього смерть мозку, його родичі погодилися на забір органів.

Пересадку Антоніні провели в Центрі трансплантології. Втручання тривало понад 6 годин і минуло успішно. Нирка одразу запрацювала на операційному столі. На четвертий день після операції всі показники пацієнтки нормалізувалися. Тож орган повністю приживився.

Коментарі

11:37
Для облаштування пункту пропуску «Краківець» на Львівщині виділили 2 млн грн
Кошти будуть спрямовані на матеріально-технічне забезпечення Львівської митниці для покращення соціальної інфраструктури міжнародного пункту пропуску для автомобільного сполучення «Краківець».
11:32
Представник омбудсмена прийде на засідання комісії УАФ щодо можливого насилля Олександра Шевченка проти фінансового директора Євгенії Сагайдак
В Українській асоціації футболу створили цілу комісію щодо конфлікту між поважним Паном зі Львова віце-президентом УАФ, голови Львівської асоціації футболу Олександром Шевченком та фінансовою директоркою Євгенією Сагайдак.
11:32
П’ятикласник зі Львівщини жонглює м’ячем 9 тисяч разів
Андрій Панів з села Мальчиці Івано-Франківської ТГ на Львівщині віртуозно володіє м'ячем.
11:34
У омбудсмена України вимагають у Шевченка вжити заходів щодо Шевченка
Керівнику українського футболу не вдасться відмовчатися за дії своєї команди.