Команда “Довженко-Центру” не пустила новопризначену директорку на робоче місце

Представники “Довженко-Центру” та ЗМІ 8 листопада зустрілись із призначеною Держкіно в.о. генеральної директорки Юлією Каждан та заступником голови Держкіно Максимом Александровим на сходах до закладу. Усередину співробітники Центру їх не пустили.

08.11.2022
Команда “Довженко-Центру” не пустила новопризначену директорку на робоче місце
Фото: Ірина Сорока

Про це пише “Суспільне”.

Як сказала відсторонена 2 листопада від виконання обовʼязків генеральної директорки Олена Гончарук, у команди немає впевненості й розуміння, що буде з їхніми напрацюваннями надалі, і чи не відбудеться знищення “Довженко-Центру”.

“Немає підстав вас пускати. Це не ваше робоче місце”, — заявила від імені колег програмна менеджерка “Довженко-Центру” Маріанна Танська.

Ще у розмові із журналістами видання “Слідство.Інфо” пані Каждан заявляла, що ще не була на робочому місці, оскільки не проведена по реєстрах: “Коли в Центрі зможуть провести мене по кадровому діловодству. Я хочу, щоб ви розуміли: я до діяльності кіно не маю жодного стосунку”.

Юлія Каждан приїхала до “Довженко-Центру” разом із заступником голови Держкіно Максимом Александровим. Фото: скріншот трансляції

На питання журналістів, чи проведена тепер пані Юлія по реєстрах, отримали відповідь, що це мав зробити сам Центр після отримання наказу про призначення, який був зареєстрований ще минулої середи (2 листопада).

Максим Александров закликав до конструктиву та кілька разів повторив, що команда “Довженко-Центру” мала би пропустити Юлію Каждан до будівлі, аби зрештою дізнатися, хто мав зареєструвати нову в.о. гендиректори.

Головна мистецтвознавиця Музею кіно Марина Скирда уточнила: “Якщо ви не мали досвіду роботи в інституціях, що займаються спадщиною, і не маєте досвіду роботи кризового менеджменту от саме в таких інституціях, то, власне, як саме ви бачите тут свою місію?”

На що сама пані Юлія зазначила, що у її обовʼязки, згідно з наказом Держкіно, входить зробити фінансовий та юридичний аналіз установи, а термін її повноважень лише до 31 грудня 2022 року.

На усі питання співробітників “Довженко-Центру” пан Александров відповідав, що ніхто не планує переносити і відділяти колекцію фільмів від установи, що водночас розходиться з постановою Держкіно від 2 листопада про необхідність експертної оцінки колекцій для визначення їхньої історичної, культурної цінності та збереження.

Керівник кіноархіву Олександр Телюк зауважив, що “є підстави вважати, що колекцію хочуть вивезти, а будівлю віддати під приватизацію”. У Центрі також впевнені, що Держкіно не має права проводити таку “експертну оцінку”, лише “звірку наявності колекції”.

Команда “Довженко-Центру” не пустила Юлію Каждан до будівлі. Фото: Ірина Сорока

Команда Центру заперечила можливість співпраці з Каждан. Олена Гончарук зазначила: “Поки ми не побачимо планів діяльності Юлії Каждан, ми чинитимемо спротив”.

На зустрічі Юлія Каждан також нарешті відповіла на питання щодо свого призначення. За її словами, цю роботу їй запропонувала перша заступниця голови Держкіно Юлія Шевчук, з якою вона знайома з 2003 року. Співбесіду з нею провела голова Держкіно Марина Кудерчук. За якими критеріями обирали людину на посаду, Максим Александров зазначив, що особисто він не знає.

У приміщення “Довженко-Центру” пана Александрова та Юлію Каждан не пустили, а на питання, чи повернуться до інституції з Мариною Кудерчук, чи, може, із силовим захоплення, відповіли “Не провокуйте. Такі питання, із силовиками…”

Коментарі

11:37
Для облаштування пункту пропуску «Краківець» на Львівщині виділили 2 млн грн
Кошти будуть спрямовані на матеріально-технічне забезпечення Львівської митниці для покращення соціальної інфраструктури міжнародного пункту пропуску для автомобільного сполучення «Краківець».
11:32
Представник омбудсмена прийде на засідання комісії УАФ щодо можливого насилля Олександра Шевченка проти фінансового директора Євгенії Сагайдак
В Українській асоціації футболу створили цілу комісію щодо конфлікту між поважним Паном зі Львова віце-президентом УАФ, голови Львівської асоціації футболу Олександром Шевченком та фінансовою директоркою Євгенією Сагайдак.
11:32
П’ятикласник зі Львівщини жонглює м’ячем 9 тисяч разів
Андрій Панів з села Мальчиці Івано-Франківської ТГ на Львівщині віртуозно володіє м'ячем.
11:34
У омбудсмена України вимагають у Шевченка вжити заходів щодо Шевченка
Керівнику українського футболу не вдасться відмовчатися за дії своєї команди.