Хто такий Олександр Хейло і куди замміністра енергетики мав перевезти дефіцитне обладнання із шахт Донеччини

Окрім Олександра Хейла 10 серпня правоохоронці затримали також топменеджерів Миколаївської електропостачальної компанії та ДП «Краснолиманська», а також одного з власників приватної енергокомпанії.

13.08.2024
Хто такий Олександр Хейло і куди замміністра енергетики мав перевезти дефіцитне обладнання із шахт Донеччини

Ще 10 серпня спецпризначенці СБУ та НАБУ в одному із ресторанів Києва заарештували одного з топчиновників Міністерства енергетики – Олександра Хейла під час ймовірного отримання хабаря у $500 000. Однак про арешт замміністра правоохоронці повідомили лише 12 серпня. В цей же день уряд оперативно звільнив Хейла з посади, Forbes.ua розповіли про головне в гучній корупційній справі Міненерго.

Відомо, що крім Олександра Хейла 10 серпня правоохоронці затримали також топменеджерів Миколаївської електропостачальної компанії та ДП «Краснолиманська», а також одного з власників приватної енергокомпанії, повідомив Forbes колишній чиновник Міненерго на умовах анонімності.

За даними НАБУ, затримана “четвірка” вимагала від керівництва державного «Волиньвугілля» $500 000 за те, щоб саме туди евакуювали дефіцитне обладнання з державних вугільних шахт компаній «Краснолиманська» та «Селидіввугілля», які знаходяться неподалік зони бойових дій.

12 серпня уряд звільнив Хейла з посади заступника міністра енергетики. Вищий антикорупційний суд (ВАКС) того ж дня відправив його під варту до 8 жовтня з правом внесення застави у 25 млн грн. Підозрюваному інкримінують «…одержання неправомірної вигоди службовою особою» (ч. 4 ст. 368 Кримінального кодексу). Максимальний строк покарання – 12 років.

Слідчим допоміг міністр енергетики Герман Галущенко, вказує СБУ в своєму релізі. Яку саме роль відіграв міністр у розкритті справи, у пресслужбі СБУ відмовились пояснити.

«Наразі ми оприлюднили всю дозволену інформацію на сайті», – сказав речник СБУ Артем Дехтяренко.

У Міненерго також відмовились пояснити, як саме міністр допоміг слідчим. «Наразі тривають слідчі дії, будь-які коментарі є передчасними», – каже прессекретар Міненерго Вікторія Мірошниченко.

Натомість у пресрелізі НАБУ інформації про допомогу міністра в розкритті злочину немає. «Ми такою інформацією не володіємо», – відповіли у пресслужбі НАБУ на уточнююче запитання Forbes.

Що цікаво, сам же Галущенко подавав Хейла на посаду замміністра. Олександр Хейло став заступником міністра енергетики у вересні 2023 року. До того працював директором держпідприємства «Укрвугілля».

Також працював на керівних посадах державних «Краснолиманська», «Центренерго» та в компанії «Енергоінвест Холдинг», яка належить нардепу Максиму Єфімову.

Близько 10 років тому Хейло начебто поширював у Facebook антиукраїнські наративи, стверджує голова Антикорупційного центру «Межа» і член Громадської ради доброчесності Мартина Богуславець. Пізніше Хейло видалив репости, зазначає вона.

Коментарі

11:37
Для облаштування пункту пропуску «Краківець» на Львівщині виділили 2 млн грн
Кошти будуть спрямовані на матеріально-технічне забезпечення Львівської митниці для покращення соціальної інфраструктури міжнародного пункту пропуску для автомобільного сполучення «Краківець».
11:32
Представник омбудсмена прийде на засідання комісії УАФ щодо можливого насилля Олександра Шевченка проти фінансового директора Євгенії Сагайдак
В Українській асоціації футболу створили цілу комісію щодо конфлікту між поважним Паном зі Львова віце-президентом УАФ, голови Львівської асоціації футболу Олександром Шевченком та фінансовою директоркою Євгенією Сагайдак.
11:32
П’ятикласник зі Львівщини жонглює м’ячем 9 тисяч разів
Андрій Панів з села Мальчиці Івано-Франківської ТГ на Львівщині віртуозно володіє м'ячем.
11:34
У омбудсмена України вимагають у Шевченка вжити заходів щодо Шевченка
Керівнику українського футболу не вдасться відмовчатися за дії своєї команди.