Експерт розповів, наскільки держава може забезпечити себе “блакитним паливом”

Останні 9 років в Україні скорочувалися обсяги споживання газу. За попередніми оцінками, наразі держава майже повністю може забезпечити себе газом.

06.09.2022
Експерт розповів, наскільки держава може забезпечити себе “блакитним паливом”

Проте, поки незрозуміло, як розвиватимуться військові події в Харківській області – регіоні, де видобувається значна кількість українського газу. Про це в коментарі УНН розповів експерт Інституту енергетичних досліджень Юрій Корольчук.

«У минулому році в Україні державні і приватні компанії видобули 20 млрд кубометрів газу. Ще 7 млрд – було імпортовано. Всього ми спожили 27 млрд кубів газу. Починаючи з 2014 року ми пішли на зниження споживання газу, крім того історія з коронавірусом цьому додатково посприяла. Для порівняння, у період 2008-2012 років ми споживали приблизно 50-60 млрд кубів, тобто в два рази більше. Скорочення пішло за рахунок зниження роботи промисловості, і це трагедія, бо просідання промисловості зменшує доходи в бюджет», – розповів Корольчук.

Експерт додав, що після початку повномасштабного вторгнення промисловість ще більше скоротилася, а отже зменшилося і споживання газу. Окрім того, території, які наразі перебувають під окупацією: Херсонська, Запорізька, Донецька, Луганська, Харківська області – це великі споживачі газу.

«За попередніми оцінками, ми за цей рік можемо вийти на споживання газу приблизно в 18 млрд кубів. Тобто, в такому випадку ми могли би забезпечити самі себе. Але тепер стоїть питання, наскільки просів видобуток газу. Багато приватних компаній не хочуть продавати свій газ по тій ціні, яку встановила держава для населення. Для бізнесу – ціна ринкова, але його зараз менше купують, адже дорого. Тобто тепер компанії скорочують видобуток газу. За прогнозами, скорочення буде приблизно на 2 млрд. Ще скоротиться видобування газу державними компаніями, приблизно на 1 млрд. Тобто, у кінцевому результаті вийде близько 17 млрд кубометрів видобутого газу. І наразі нам майже вистачає того, що ми самі видобуваємо» – зазначив Корольчук.

Проте, за словами експерта, скорочення видобутку може і далі буде продовжуватися. Окрім того, основні родовища зосереджені в Харківській і Полтавській областях. Як далі розвиватимуться військові події – невідомо. Адже якщо росія захопить території, де зосереджений видобуток газу, цілком ймовірно, що галузь або припинить там повністю роботу, або припиниться подача газу в системи України.

«У Західній Україні видобувають 1 млрд кубометрів, і це “погоди не зробить”. Там родовища виснажилися природньо, адже починали працювати мало чи не при Австро-Угорській імперії, коли тільки починався газовий промисел. Активний видобуток там тривав до початку 70-х років, тоді ми видобували майже 70 млрд кубів газу. Потім він почав знижуватися, наразі треба вкладати гроші в можливість видобувати газ на більших глибинах, але їх наразі немає», – повідомив Корольчук.

Коментарі

11:37
Для облаштування пункту пропуску «Краківець» на Львівщині виділили 2 млн грн
Кошти будуть спрямовані на матеріально-технічне забезпечення Львівської митниці для покращення соціальної інфраструктури міжнародного пункту пропуску для автомобільного сполучення «Краківець».
11:32
Представник омбудсмена прийде на засідання комісії УАФ щодо можливого насилля Олександра Шевченка проти фінансового директора Євгенії Сагайдак
В Українській асоціації футболу створили цілу комісію щодо конфлікту між поважним Паном зі Львова віце-президентом УАФ, голови Львівської асоціації футболу Олександром Шевченком та фінансовою директоркою Євгенією Сагайдак.
11:32
П’ятикласник зі Львівщини жонглює м’ячем 9 тисяч разів
Андрій Панів з села Мальчиці Івано-Франківської ТГ на Львівщині віртуозно володіє м'ячем.
11:34
У омбудсмена України вимагають у Шевченка вжити заходів щодо Шевченка
Керівнику українського футболу не вдасться відмовчатися за дії своєї команди.