Ексголові Фонду держмайна Сенниченку оголосили про підозру за махінації з майном на понад 500 млн грн

Йому закидають організацію угрупування, що протягом 2019-2021 року заволоділо цими грошима.

22.03.2023
Ексголові Фонду держмайна Сенниченку оголосили про підозру за махінації з майном на понад 500 млн грн
Фото: Дмитро Сенниченко

Про це повідомляє Національне антикорупційне бюро України.

Правоохоронці не називають ім’я підозрюваного, але розповідають, що йдеться про період 2019-2021 років. Тоді Фонд держмайна очолював саме Дмитро Сенниченко.

Впродовж 2019-2021 років учасники злочинної групи на чолі з директором Фонду держмайна заволоділи понад 500 млн грн коштів АТ “Одеський припортовий завод” та АТ “Об’єднана гірничо-хімічна компанія”. При цьому сума хабарів, отримана членами організації за весь час контролю припортового заводу, становить понад 2 млрд грн.

До злочинної організації входили голова Фонду держмайна та наближена до нього особа, його радник, двоє в. о. директора АТ “Одеський припортовий завод” (у різні періоди), в.о. керівника АТ “Об’єднана гірничо-хімічна компанія”, двоє власників ТОВ-переможця аукціону на “ОПЗ” та двоє фізичних осіб.

Усім учасникам злочинної групи повідомили про підозри за ч. 1 та ч. 2 ст. 255 (створення, керівництво злочинною спільнотою або злочинною організацією, а також участь у ній), ч. 5 ст. 191 (привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем у особливо великих розмірах) ККУ.

НАБУ і САП встановили два епізоди діяльності злочинної організації.

Перший – щодо корупції на “Одеському припортовому заводі” (99,56% акцій належить державі).

За даними слідства, на початку 2020 року голова ФДМУ домігся обрання “лояльних” членів наглядової ради “ОПЗ”, які згодом погодили призначення учасника злочинної організації директором заводу. Підозрювані — тодішні голова ФДМУ, його наближена особа, два в.о. директора АТ “ОПЗ”, два власники ТОВ — упродовж травня 2020-жовтня 2021 рр. незаконно продовжували дію додаткових угод з підконтрольним їм ТОВ про переробку газу в карбамід та аміак. Це було зроблено, щоб і далі платити менше заводу за переробку сировини.

Згодом члени злочинної організації зрозуміли, що постійне безпідставне продовження дії договору між АТ “ОПЗ” та підконтрольним ТОВ може викликати запитання. Тому провели конкурсний відбір нового постачальника давальницької сировини, припускаючи перемогу в ньому саме підконтрольної їм компанії. Коли ж сталося інакше – незаконно скасували результати і підписали договір з наперед визначеним ТОВ, яке погодилося працювати із заводом на старих умовах, не збільшуючи, а згодом навіть зменшуючи суму компенсації заводу за переробку сировини.

Як наслідок, АТ “ОПЗ” понесло непередбачені договором витрати на суму понад 80 млн грн. Слідство зібрало достатньо доказів того, що конкурс було зірвано навмисно аби мати можливість надалі привласнювати гроші. Підтвердження цьому – в листуванні між учасниками злочинної організації.

Другий епізод діяльності злочинної організації стосується “Об’єднаної гірничо-хімічної компанії”. За інформацією слідчих, у жовтні 2020 року Сенниченко домігся призначення «лояльного» в.о. директора “ОГХК”, а той умисно уклав чотири контракти про продаж титановмісної сировини із підконтрольною раднику голови Фонду держмайна чеською компанією за заниженими цінами.

Правоохоронці з’ясували, що цей товар потім перепродали за ринковими цінами, зокрема підприємствам рф та на територію тимчасово окупованого Криму. Це призвело до збитків державі на понад 118 мільйонів гривень.

Слідчі додають, що Сенниченко та інші фігуранти намагалися приховати свої злочинні дії. Зокрема, організатор схеми нібито навіть скаржився на корупцію з боку “конкурентів” на “ОПЗ”, “ОГХК” та інших підприємствах зі сфери Фонду держмайна. Як резюмують правоохоронці, він так робив, щоб лише підконтрольна його злочинній організації компанія могла заробити.

Коментарі

11:37
Для облаштування пункту пропуску «Краківець» на Львівщині виділили 2 млн грн
Кошти будуть спрямовані на матеріально-технічне забезпечення Львівської митниці для покращення соціальної інфраструктури міжнародного пункту пропуску для автомобільного сполучення «Краківець».
11:32
Представник омбудсмена прийде на засідання комісії УАФ щодо можливого насилля Олександра Шевченка проти фінансового директора Євгенії Сагайдак
В Українській асоціації футболу створили цілу комісію щодо конфлікту між поважним Паном зі Львова віце-президентом УАФ, голови Львівської асоціації футболу Олександром Шевченком та фінансовою директоркою Євгенією Сагайдак.
11:32
П’ятикласник зі Львівщини жонглює м’ячем 9 тисяч разів
Андрій Панів з села Мальчиці Івано-Франківської ТГ на Львівщині віртуозно володіє м'ячем.
11:34
У омбудсмена України вимагають у Шевченка вжити заходів щодо Шевченка
Керівнику українського футболу не вдасться відмовчатися за дії своєї команди.