Двоє чоловіків потрапили до лікарні з лептоспірозом після купання у річці на Львівщині

Пацієнти є сусідами і обоє купалися у річці Верещиця.

08.08.2024
Двоє чоловіків потрапили до лікарні з лептоспірозом після купання у річці на Львівщині

До Львівської обласної інфекційної лікарні потрапили двоє мешканців Городка. 45-річний чоловік потрапив до лікарні наприкінці липня, а 39-річного пацієнта госпіталізували вночі 7 серпня.

Як повідомила ZAXID.NET завідувачка 4-го діагностичного відділення лікарні Таміла Алексанян, 45-річного мешканця Городка госпіталізували до лікарні 28 липня і 29 липня перевели у реанімацію. Його стан був важкий, у нього відмовили нирки. Хворий майже 10 днів провів у реанімації і лише у середу, 7 серпня, його з реанімації перевели у відділення.

«Сьогодні вночі до нас госпіталізували ще одного 39-річного мешканця Городка. Він – сусід першого пацієнта. Вони обоє купалися у річці Верещиця. Лептоспіроз розносять різні гризуни. Аби їх позбутися, слід регулярно чистити береги, обробляти спеціальним розчинами, але цього у нас, на жаль, не роблять», – каже Таміла Алексанян.

Лікарка-інфекціоністка закликає людей не купатися у річці Верещиця, навіть не заходити у воду, якщо на ногах, руках чи тілі є мінімальні порізи.

За даними Львівського обласного центру контролю і профілактики хвороб, в області за 6 місяців цього року зафіксовано п’ять випадків лептоспірозу: по два випадки – у Золочівському і Львівському, і один – у Стрийському районах. У 2023 році в області лептоспіроз даігностували у 28 випадках, найбільше – у серпні (9). Торік було два летальні випадки.

Лептоспіроз у людей спричиняє бактерія, яка потрапляє у воду із сечею інфікованих тварин, найчастіше – гризунів, також це може бути худоба, собаки, дикі тварини. В організм людини бактерія потрапляє через тріщини, порізи чи рани на шкірі чи слизові оболонки (очі, ніс, рот). Захворювання може спричинити і вживання зараженої їжі. Людина може захворіти у період від двох днів до чотирьох тижнів після зараження. Симптоми захворювання: температура може підніматися до 39-40 градусів, біль у м’язах, попереку, литках, головний біль, почервоніння очей, діарея, висипання, жовтяниця. У важких випадках є ураження нирок, печінки, менінгіт, є і смертельні випадки.

Коментарі

11:37
Для облаштування пункту пропуску «Краківець» на Львівщині виділили 2 млн грн
Кошти будуть спрямовані на матеріально-технічне забезпечення Львівської митниці для покращення соціальної інфраструктури міжнародного пункту пропуску для автомобільного сполучення «Краківець».
11:32
Представник омбудсмена прийде на засідання комісії УАФ щодо можливого насилля Олександра Шевченка проти фінансового директора Євгенії Сагайдак
В Українській асоціації футболу створили цілу комісію щодо конфлікту між поважним Паном зі Львова віце-президентом УАФ, голови Львівської асоціації футболу Олександром Шевченком та фінансовою директоркою Євгенією Сагайдак.
11:32
П’ятикласник зі Львівщини жонглює м’ячем 9 тисяч разів
Андрій Панів з села Мальчиці Івано-Франківської ТГ на Львівщині віртуозно володіє м'ячем.
11:34
У омбудсмена України вимагають у Шевченка вжити заходів щодо Шевченка
Керівнику українського футболу не вдасться відмовчатися за дії своєї команди.