Для облаштування пункту пропуску «Краківець» на Львівщині виділили 2 млн грн

Кошти будуть спрямовані на матеріально-технічне забезпечення Львівської митниці для покращення соціальної інфраструктури міжнародного пункту пропуску для автомобільного сполучення «Краківець».

02.06.2024
Для облаштування пункту пропуску «Краківець» на Львівщині виділили 2 млн грн

Рішення депутати Львівської міськради підтримали під час засідання комісії фінансів та планування бюджету.

Варто зазначити, що споруди й будівлі мають бути пристосованими для малобільних груп й необхідно враховувати їхні потреби, аби забезпечити рівні умови доступу до тої чи іншої будівлі. Особливо зараз, коли в нашого суспільства є два основні завдання – перемогти у війні та забезпечити гідне життя кожному, хто від неї постраждав.

Станом на зараз десятки тисяч людей вже мають інвалідність, тому створення безбар’єрного середовища для них – це цілий комплекс заходів, який першочервгово потрібно забезпечити.

У пункті пропуску “Краківець” подорожуючі, в тому числі й військові, відповідно до сучасних вимог і норм не мають можливості належно відпочити чи сидіти через відсутність елементарних місць для очікування.

Люди вимушені чекати на перетин кордон, сидячи на валізах.

“На підставі того, що там (ред. – у ПП “Краковець”), враховуючи з 1997 року, ніякої доступності навіть не було заплановано, то нам дали гроші на облаштування пандусами і належні умови для подорожуючих та осіб, які там перебувають. Проблем насправді дуже багато…”, – прокоментував Юрій Татомир, в.о. начальника митного поста “Краковець” Львівської митниці.

Татомир також додав, що запросив моніторингову групу для огляду автомобільного пункту пропуску стосовно забезпечення доступності для осіб з інвалідністю та інших маломобільних груп населення. Архітектурна доступність будівлі лише частково відповідає вимогам Державних будівельних норм.

Разом з тим, було встановлено такі невідповідності:

Прилегла територія

1. На пішохідній зоні наявні сходи, бордюри на шляху руху до входу в будівлю;

2. Відсутні відокремлені місця для паркування транспортних засобів осіб з інвалідністю на відстані не 3 більше, ніж 50 м до входу. У той час, як ширина зони для паркування автомобіля особи з інвалідністю повинна бути не менше, ніж 350 см;

3. Відсутні побудовані тактильні елементи доступності для користування простором людям, що орієнтуються білою тростиною;

4. Відсутні навігаційні інформаційні таблички до входу в будівлю, приміщення, укриття, санвузлів.

Вхід до будівлі

1. Ширина сходів більша ніж 250 см, не облаштовані додаткові розділові поручні. Сходи рівні, однакового розміру, однак не мають поручні з обох боків на висоті 70 см і 90 см;

2. Відсутнє контрастне маркування, яке повинне бути видно людям, які підіймаються і спускаються по сходах;

3. Висота порогу при вхідних дверях перевищує 2 см;

4. Відсутній пандус, піднімальні платформи, вертикальні підйомники;

5. Відсутнє контрастне маркування на прозорих дверних конструкціях;

6. Відсутні вхідні двері автоматичні або з примусовим відчиненням через кнопку-вимикач;

7. Відсутня кнопка дзвінка виклику персоналу при вході до приміщення;

8. Відсутня зовнішня тактильна табличка з назвою та графіком роботи, розміщена праворуч від входу на видному місці. Така табличка має бути на висоті від 120 до 150 см на стіні чи окремому стояку вертикально або на спеціальному стояку горизонтально під кутом 25-40° на висоті 90 см.

Всередині двоповерхової будівлі

1. Сходи не дублюються пандусами, а за необхідності іншими засобами підйому;

2. На верхній або бічній, зовнішній поверхні поручнів відсутні рельєфні позначення поверхів у тактильному вигляді або шрифтом Брайля;

3. Відсутні тактильні таблички з номером кабінету та його призначенням. Таблички повинні бути розміщенні на висоті від 120-150 см на відстані 30 см праворуч відносно дверей;

4. Наявні пороги, висота яких перевищує 2 см.

“Інфраструктура МПП для АС “Краковець” не розрахована на забезпечення належних умов перетину кордону великої кількості людей, в тому числі маломобільних верств населення та дітей. Адже його основна частина побудована ще у 1997 році з акцентом на обслуговування вантажних перевезень і з цього часу жодного разу не ремонтувалась”, – йдеться у зверненні керівництва Львівської митниці до міського голови Львова Андрія Садового.

Депутати Львівської міськради погодилися виділити 2 мільйони гривень субвенції для облаштування пункту пропуску «Краківець», зокрема для маломобільних груп. Йдеться про облаштування місць перебування осіб з інвалідністю. Окрім цього є потреба в облаштуванні кімнати матері і дитини, місць для очікування водіїв та пасажирів автобусів, укомплектування санітарно-гігієнічних кімнат тощо.

«Насправді зараз на «Краківці» є погані умови для перебування пасажирів, зокрема для маломобільних груп. Нам потрібно їх покращити і облаштувати. Ми знаємо, що саме цим пунктом пропуску користується багато львів’ян, які перетинають кордон, в тому числі у медичних цілях – для лікування та реабілітації. Тут мова йде про безбар’єрність і звичайний комфорт людей, які в тому числі пересуваються на кріслах колісних», – зазначила голова бюджетної комісії, депутатка Наталія Шелестак.

Варто наголосити, що первинний і важливий аспект сьогодні — це фізична доступність та мобільність без обмежень для людей з ураженням опорно-рухового апарату, порушеннями зору чи слуху. Життя українських воїнів і мирних жителів, які отримали травми внаслідок війни, як і життя всіх українців різного віку, не має бути щоденним подвигом подолання бар’єрів на вулицях, на вході до будівлі та всередині неї.

Коментарі

11:37
Для облаштування пункту пропуску «Краківець» на Львівщині виділили 2 млн грн
Кошти будуть спрямовані на матеріально-технічне забезпечення Львівської митниці для покращення соціальної інфраструктури міжнародного пункту пропуску для автомобільного сполучення «Краківець».
11:32
Представник омбудсмена прийде на засідання комісії УАФ щодо можливого насилля Олександра Шевченка проти фінансового директора Євгенії Сагайдак
В Українській асоціації футболу створили цілу комісію щодо конфлікту між поважним Паном зі Львова віце-президентом УАФ, голови Львівської асоціації футболу Олександром Шевченком та фінансовою директоркою Євгенією Сагайдак.
11:32
П’ятикласник зі Львівщини жонглює м’ячем 9 тисяч разів
Андрій Панів з села Мальчиці Івано-Франківської ТГ на Львівщині віртуозно володіє м'ячем.
11:34
У омбудсмена України вимагають у Шевченка вжити заходів щодо Шевченка
Керівнику українського футболу не вдасться відмовчатися за дії своєї команди.