АМКУ оштрафував львівського підприємця Свіщова та його сина на майже мільйон гривень

Олександр Свіщов вчинив два порушення, придбавши акції АТ “Лев” без отримання відповідних дозволів.

19.07.2024
АМКУ оштрафував львівського підприємця Свіщова та його сина на майже мільйон гривень
На фото Олександр Свіщов

Як повідомили в Антимонопольному комітеті, у 2023 році під час розгляду заяви про надання дозволу на концентрацію за участю АТ «ЗНВКІФ «Лев» було проаналізувано дотримання вимог законодавства про захист економічної конкуренції під час формування групи суб’єктів господарювання, до складу якої входить товариство. Зокрема, було виявлено ряд порушень у вигляді здійснення концентрацій без дозволу органів АМКУ.

Встановлено, що Олександр Свіщов набув контроль над АТ «ЗНВКІФ «Лев» у два етапи: 21 лютого 2022 року він придбав акції товариства у розмірі, що забезпечило йому перевищення 25% голосів у вищому органі управління товариства; а 12 травня цього ж року – решту акцій, що у підсумку забезпечило йому набуття права власності на 100% акцій АТ «ЗНВКІФ «Лев».

“Відповідно до норм законодавства, що діяло на момент здійснення вказаних придбань, концентрацією, зокрема, визнавались дії у вигляді безпосереднього або опосередкованого придбання, набуття у власність іншим способом чи одержання в управління часток (акцій, паїв), що забезпечує досягнення чи перевищення 25 або 50 відсотків голосів у вищому органі управління відповідного суб’єкта господарювання. Тобто, Свіщов О.Ю., придбавши акції АТ «ЗНВКІФ «Лев», вчинив 2 порушення. Оскільки вартісні показники учасників концентрацій, з урахуванням відносин контролю, за підсумками 2021 року перевищували порогові значення, визначені частиною першою статті 24 ЗУ «Про захист економічної конкуренції», здійснення обох концентрацій потребувало одержання дозволів органів Комітету“, – йдеться у повідомленні.

Згодом, 22 грудня 2022 року син підприємця Віталій Свіщов, разом з інвестиційним фондом “Лев” створили ТОВ “Вест Індастріал Груп”. “Якби Олександр Свіщов своєчасно звернувся за дозволом на набуття контролю над АТ “Лев”, створення ТОВ “Вест Індастріал Груп” не потребувало б дозволу Комітету. Однак, оскільки відносини контролю були набуті з порушенням законодавства, ця концентрація також вимагала дозволу.

Отож, на Олександра Свіщова та його сина Віталія було накладено штрафи на загальну суму понад 851 тисячу гривень.

Коментарі

11:37
Для облаштування пункту пропуску «Краківець» на Львівщині виділили 2 млн грн
Кошти будуть спрямовані на матеріально-технічне забезпечення Львівської митниці для покращення соціальної інфраструктури міжнародного пункту пропуску для автомобільного сполучення «Краківець».
11:32
Представник омбудсмена прийде на засідання комісії УАФ щодо можливого насилля Олександра Шевченка проти фінансового директора Євгенії Сагайдак
В Українській асоціації футболу створили цілу комісію щодо конфлікту між поважним Паном зі Львова віце-президентом УАФ, голови Львівської асоціації футболу Олександром Шевченком та фінансовою директоркою Євгенією Сагайдак.
11:32
П’ятикласник зі Львівщини жонглює м’ячем 9 тисяч разів
Андрій Панів з села Мальчиці Івано-Франківської ТГ на Львівщині віртуозно володіє м'ячем.
11:34
У омбудсмена України вимагають у Шевченка вжити заходів щодо Шевченка
Керівнику українського футболу не вдасться відмовчатися за дії своєї команди.