Активістку Юлію Лацик не пустили на відкрите судове засідання в справі крадіжки лісу у Брюховичах

На місці масових розстрілів євреїв у роки Другої світової війни поблизу Львова, у Брюховичах, можуть збудувати котеджі та багатоповерхівки. Йдеться про 19,1 га унікальної лісової території, що між вулицями Ряснянська – Незалежності України. Щоб унеможливити будівництво і не сплюндрувати пам’ять невинно убитих, громада домагається справедливості у суді.

10.06.2024
Активістку Юлію Лацик не пустили на відкрите судове засідання в справі крадіжки лісу у Брюховичах

У 2004 році Брюховицька селищна рада незаконно вилучила 19,1 га землі з Держлісфонду і віднесла їх нібито для земель запасу та рекреації селища. Вилучила землю без рішення Кабміну. Всі рішення селищної ради про передачу в оренду, продаж лісу та укладені договори визнані незаконними та скасовані в судовому порядку у 2005-2014 роках.

Селищна рада віддала лісову ділянку в оренду новоствореним фірмам «Буддизайн» і «Новобуддизайн» для будівництва спортивно-оздоровчого комплексу. Однак у 2009-2010 роках ці компанії ліквідувались. Наступним кроком після передачі в оренду було шматування землі на дрібні ділянки. Протягом 20 років активісти звертались до всіх перших осіб держави, у правоохоронні органи, щоб зупинити видачу фіктивних державних актів на житлове будівництво у лісі. За цей час державі повернули у власність лише ті земельні ділянки з площі 19, 1 га, на яких вирубаний ліс і збудовані будинки. А ось справи щодо земельних ділянок, які не є забудовані і ще зберігся ліс, у судах прокуратура програє. На місці лісу планують побудувати котеджі й багатоповерхівки, зокрема і на місці масового вбивства євреїв в роки війни.

10 червня у Шевченківському районному суді міста Львова відбулось відкрите судове засідання у справі незаконного вилучення лісу у Брюховичах.

Громадська активістка Юлія Лацик, яка бореться за збереження унікального лісу ще з 2005 року, хотіла відвідати засідання, як вільний слухач. Однак суддя Оксана Федорова зазначила: “Вільних слухачів прошу покинути судове засідання”. 

“Цивільна справа. Відкрите слухання. Жодних ухвал про те, що якась частина судового засідання є закритою… Та і жодних підстав для того, щоб віднести це слухання до закритих не існує. То знаєте чим пояснила свою вимогу суддя? Бо “в приміщені забагато людей”,прокоментувала активістка.

Юлія Лацик наголосила, що у залі судових засідань були присутні 8 людей, серед яких – суддя, секретар, помічниця судді, 4 представників сторін (в тому числі прокурор) і сама активістка.

“Це при тому, що лише сторін цього судового процесу є 16 шт: 4 позивачі + 11 відповідачів + 1 третя особа. А якби всі вони виявили бажання одночасно явитись на засідання, кого з них, пані суддя, просила би вийти через “забагато людей”?

Друзі, підкажіть, яка норма закону визначає поняття “забагато людей”, і відповідно до якої статті якого закону, суддя через “забагато людей” може відмовити вільному слухачу у присутності на судовому засіданні”, – зазначила Лацик.

 

 

Коментарі

11:37
Для облаштування пункту пропуску «Краківець» на Львівщині виділили 2 млн грн
Кошти будуть спрямовані на матеріально-технічне забезпечення Львівської митниці для покращення соціальної інфраструктури міжнародного пункту пропуску для автомобільного сполучення «Краківець».
11:32
Представник омбудсмена прийде на засідання комісії УАФ щодо можливого насилля Олександра Шевченка проти фінансового директора Євгенії Сагайдак
В Українській асоціації футболу створили цілу комісію щодо конфлікту між поважним Паном зі Львова віце-президентом УАФ, голови Львівської асоціації футболу Олександром Шевченком та фінансовою директоркою Євгенією Сагайдак.
11:32
П’ятикласник зі Львівщини жонглює м’ячем 9 тисяч разів
Андрій Панів з села Мальчиці Івано-Франківської ТГ на Львівщині віртуозно володіє м'ячем.
11:34
У омбудсмена України вимагають у Шевченка вжити заходів щодо Шевченка
Керівнику українського футболу не вдасться відмовчатися за дії своєї команди.