Адвокатка пояснила, коли від повістки поштою можна відмовитись

Невдовзі в Україні повістки будуть вручати новим способом — за допомогою пошти. “Стартом” даного нововведення стане 16 липня.

28.06.2024
Адвокатка пояснила, коли від повістки поштою можна відмовитись

Про це розказала адвокатка юридичної компанії Riyako&Partners Катериною Аніщенко для сайту Новини Pro.

Вона розповіла, що повістку може отримати будь-який військовозобов’язаний громадянин.

Водночас Аніщенко наголосила, що повістки можуть бути надіслані військовозобовʼязаним, резервістам та призовникам лише “Укрпоштою”.

А після отримання даного сповіщення, є три варіанти “розвитку подій”:

  • підписати повістку та зʼявитися з нею до територіального центру комплектування та соціальної підтримки продовж 14 днів;
  • підписати повістку та відправити її назад;
  • не підписувати повістку.

Проте Катерина Аніщенко попередила, що згідно з чинним законодавством, у двох останніх сценаріях отримувач вважатиметься ухилянтом від мобілізації та буде покараний.

Зі слів експертки, від повістки поштою можна відмовитись лише у двох випадках:

  • повістка неправильно оформлена (не містить необхідних реквізитів, підпису чи печатки керівника територіального центру комплектування та соціальної підтримки);
  • повістка прийшла не у якості рекомендованого письма (наприклад її вручили разом із квитанцією на оплату електроенергії).

Крім того, при отриманні неправильно оформленої повістки військовозобовʼязаний має право відмовитись від неї на пошті та в присутності (і з підписом) працівника пошти скласти акт на повернення із вказанням причини.

Коментарі

11:37
Для облаштування пункту пропуску «Краківець» на Львівщині виділили 2 млн грн
Кошти будуть спрямовані на матеріально-технічне забезпечення Львівської митниці для покращення соціальної інфраструктури міжнародного пункту пропуску для автомобільного сполучення «Краківець».
11:32
Представник омбудсмена прийде на засідання комісії УАФ щодо можливого насилля Олександра Шевченка проти фінансового директора Євгенії Сагайдак
В Українській асоціації футболу створили цілу комісію щодо конфлікту між поважним Паном зі Львова віце-президентом УАФ, голови Львівської асоціації футболу Олександром Шевченком та фінансовою директоркою Євгенією Сагайдак.
11:32
П’ятикласник зі Львівщини жонглює м’ячем 9 тисяч разів
Андрій Панів з села Мальчиці Івано-Франківської ТГ на Львівщині віртуозно володіє м'ячем.
11:34
У омбудсмена України вимагають у Шевченка вжити заходів щодо Шевченка
Керівнику українського футболу не вдасться відмовчатися за дії своєї команди.