20% розпоряджень Садового утаємничені від громади Львова

Відповідно до чинного законодавства органи місцевого самоврядування зобов’язані публікувати на своїх офіційних сторінках в Інтернеті ухвали сесій та рішення й розпорядження виконавчих комітетів і міських голів. Однак у Львові, прикриваючись війною, всупереч закону, міська влада не оприлюднює сотні важливих документів.

28.05.2024
20% розпоряджень Садового утаємничені від громади Львова

З 200 розпоряджень Львівського міського голови, що були прийняті з 2 січня по 27 травня цього року зміст 32 є недоступним на сайті мерії. Зазначені є лише їх назви. Більшість з них стосується фінансування об’єктів з бюджету розвитку бюджету Львівської міської територіальної громади. Ще 8 розпоряджень Андрія Садового взагалі відсутні на сайті: ні їх назви, ні дати підписання немає. Натомість 50 розпоряджень міського голови Львова стосуються нагородних питань та відзначення подяками, ще 50 – виділення матеріальної та фінансової допомоги, а 24 – створення різноманітних робочих груп та комісій, повідомляє видання “Варіанти”.

Хоча, на нашу думку, фактично жодного стратегічного значення для розвитку міста ці доступні для громадськості документи не мають. А от засекреченими виявилися майже чотири десятки розпоряджень, якими виділяються десятки чи сотні мільйонів гривень платників податків на фінансування невідомо яких об’єктів“, – йдеться у повідомленні.

Після назви в окремих «таємних» документах ЛМР є приписка, що «Текст містить інформацію з питань у сфері оборонної роботи». Хоча згідно п.5 ст.6 Закону України «Про доступ до публічної інформації» не може бути обмежено доступ до інформації про плани використання бюджетних коштів одержувачів бюджетних коштів, а також їх виконання, здійснення розпорядження бюджетними коштами, планування, формування, здійснення та виконання закупівлі товарів, робіт і послуг за бюджетні кошти, у тому числі оборонних закупівель. Та й сама Львівська міська рада не є філією Міноборони та не має якихось значимих повноважень у сфері оборонної роботи.

«Я проти того, щоб були якісь секрети. Звичайно, що під час засідання нашої комісії, коли ми обговорюємо питання надання допомоги конкретним військовим частинам, ми призупиняємо відеотрансляцію. Але коли йдеться про офіційні рішення, якими розподіляються міські фінанси, то люди повинні знати куди і як витрачаються кошти платників податків. І звичайно треба про це звітувати. Питання, чому на сайті міської ради не оприлюднюються окремі розпорядження та рішення, то питання до працівників апарату та керуючої справам виконкому. Все має бути в рамках чинного законодавства. Орган місцевого самоврядування не є якоюсь військовою частиною чи режимною установою, ми не продукуємо таємних рішень. Тому відкритість і прозорість у нашій діяльності – це нормальна європейська і демократична практика. Ми ж усі говоримо про інтеграцію з ЄС. Тому давайте вже жити за цивілізованими стандартами і в першу чергу думати про наших співгромадян», – прокоментувала ситуацію з утаємниченням окремих документів міської ради голова комісії фінансів та планування бюджету ЛМР Наталія Шелестак.

У виданні нагадали, що відповідно до п.8 ст.6 Закону України «Про доступ до публічної інформації» обмеженню доступу може підлягати відповідна інформація, а не сам документ. Якщо документ містить інформацію з обмеженим доступом, для ознайомлення надається інформація, доступ до якої необмежений. А Львівська міська рада на постійній основі і протизаконно засекречує сотні документів.

Такими своїми діями чиновники міста вперто порушують прямі норми Конституції України, Закон України «Про доступ до публічної інформації», постанову Кабінету міністрів України від 21 жовтня 2015 року № 835 «Про затвердження Положення про набори даних, які підлягають оприлюдненню у формі відкритих даних». Такі їх дії знижують рівень довіри мешканців до органу місцевого самоврядування, дискредитують саму інституцію та свідчать про непрозорість роботи ЛМР.

З огляду на суспільну значимість доступності громадян до документів влади, яка утримується за рахунок коштів платників податків, недопущення подальшого злісного порушення закону чиновниками Львівської мерії, ми звернулися з відповідною скаргою до Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини. Саме у його компетенції складання протоколів про адміністративні правопорушення за порушення норм Закону України «Про доступ до публічної інформації», а саме: ненадання відповіді на запит на інформацію, ненадання інформації, неправомірної відмови в наданні інформації, несвоєчасне або неповне надання інформації.

“У зверненні ми просимо: провести перевірку на предмет вчинення адміністративних правопорушень посадовими особами Львівської міської ради у зв’язку з ненаданням інформації на інформаційні запити; притягти до адміністративної відповідальності осіб, які протиправно обмежили доступ до запитуваної публічної інформації за статтею 212-3 КУпАП та не надали належної відповіді у встановлений Законом строк; направити до Львівської міської ради акти реагування на вищезазначені порушення права на доступ до публічної інформації з метою їх усунення та надання запитуваних відомостей та документів“, – наголосили у виданні.

Коментарі

11:37
Для облаштування пункту пропуску «Краківець» на Львівщині виділили 2 млн грн
Кошти будуть спрямовані на матеріально-технічне забезпечення Львівської митниці для покращення соціальної інфраструктури міжнародного пункту пропуску для автомобільного сполучення «Краківець».
11:32
Представник омбудсмена прийде на засідання комісії УАФ щодо можливого насилля Олександра Шевченка проти фінансового директора Євгенії Сагайдак
В Українській асоціації футболу створили цілу комісію щодо конфлікту між поважним Паном зі Львова віце-президентом УАФ, голови Львівської асоціації футболу Олександром Шевченком та фінансовою директоркою Євгенією Сагайдак.
11:32
П’ятикласник зі Львівщини жонглює м’ячем 9 тисяч разів
Андрій Панів з села Мальчиці Івано-Франківської ТГ на Львівщині віртуозно володіє м'ячем.
11:34
У омбудсмена України вимагають у Шевченка вжити заходів щодо Шевченка
Керівнику українського футболу не вдасться відмовчатися за дії своєї команди.