НАБУ і САП завершили розслідування у справі розкрадання 8 мільярдів топменеджерами ПриватБанку

У справі шестеро підозрюваних. Для доведення їх вини детективи наразі зібрали достатньо доказів за трьома епізодами.

06.10.2022
НАБУ і САП завершили розслідування у справі розкрадання 8 мільярдів топменеджерами ПриватБанку
Фото: умовне

Про це йдеться на сайті НАБУ.

“НАБУ і САП завершили розслідування за підозрою топменеджменту ПАТ КБ «ПриватБанк» у розкраданні понад 8,4 млрд грн. 6 жовтня 2022 року стороні захисту відкрили матеріали для ознайомлення”, – ідеться у повідомленні.

У справі підозрюють колишнього голову правління ПриватБанку Олександра Дубілета, його експершого заступника Володимира Яценка, ексзаступницю Людмилу Шмальченко, ексначальника департаменту фінансового менеджменту ПриватБанку Олену Бучихіну, ексначальницю департаменту міжбанківських операцій ПриватБанку Надію Конопкіну та колишнього керівника департаменту операційного напрямку ПриватБанку.

За версією слідства, вказаний ексменеджмент розтратив майже 223 млн грн. Як вважають органи правопорядку, ці гроші за день до націоналізації ПриватБанку безпідставно перерахували страховій компанії «Інгосстрах». Ця фірма визнана Національним банком України пов’язаною із власниками ПБ. До того ж, за даними слідства, власниками СК «Інгосстрах» був Яценко та інші службовці ПриватБанку.

Також їх підозрюють й у причетності до розтрати 8,2 млрд грн коштів ПриватБанку. Слідство встановило, що в грудні 2016 року, напередодні націоналізації ПриватБанку, Дубілет розпорядився перерахувати 314,9 млн доларів (8,2 млрд грн за курсом НБУ) з кореспондентського рахунку, відкритого в одному з європейських банків, як погашення заборгованості за раніше виданими акредитивами двом компаніям-агротрейдерам Louis Dreyfus Suisse S.A. і Quadra Commodities S.A. Виконавцями цього розпорядження були на той час заступниця голови правління ПБ Людмила Шмальченко та начальниця департаменту підтримки міжбанківських операцій казначейства ПБ Надія Конопкіна.

Для прикриття фактичної розтрати коштів ПБ і надання вигляду законності цій схемі колишній топ-менеджмент банку підробив банківські документи і провів фіктивне кредитування пов’язаного з банком офшору Claresholm Marketing Ltd. Таким чином цю особу зробили боржником саме на ту суму, яку вивели через погашення акредитивів іншим компаніям.

 

Коментарі

11:37
Для облаштування пункту пропуску «Краківець» на Львівщині виділили 2 млн грн
Кошти будуть спрямовані на матеріально-технічне забезпечення Львівської митниці для покращення соціальної інфраструктури міжнародного пункту пропуску для автомобільного сполучення «Краківець».
11:32
Представник омбудсмена прийде на засідання комісії УАФ щодо можливого насилля Олександра Шевченка проти фінансового директора Євгенії Сагайдак
В Українській асоціації футболу створили цілу комісію щодо конфлікту між поважним Паном зі Львова віце-президентом УАФ, голови Львівської асоціації футболу Олександром Шевченком та фінансовою директоркою Євгенією Сагайдак.
11:32
П’ятикласник зі Львівщини жонглює м’ячем 9 тисяч разів
Андрій Панів з села Мальчиці Івано-Франківської ТГ на Львівщині віртуозно володіє м'ячем.
11:34
У омбудсмена України вимагають у Шевченка вжити заходів щодо Шевченка
Керівнику українського футболу не вдасться відмовчатися за дії своєї команди.