Адвокатка розповіла про кардіжу лісу поблизу Львова, де виявили масові єврейські поховання

Провозахисниця, адвокатка Ярина Остапик у програмі Олега Радика “Go про” розповіла про загрозу тотальної вирубки та забудови котеджами та багатоповерхівками унікального лісу у Брюховичах.

24.10.2024
Адвокатка розповіла про кардіжу лісу поблизу Львова, де виявили масові єврейські поховання

Роками триває історія незаконного вилучення 19,1 га землі з Держлісфонду і передачі її тодішній Брюховицькій селищній раді для нібито земель запасу та рекреації. До слова, лісову територію, що між вулицями Ряснянська – Незалежності України, вилучили без рішення Кабміну. Починаючи з 2004 року, зреалізовані десятки схем крадіжки державної землі.

Варто зазначити, що у межах цих майже 20 га лісу знаходиться місце масової страти євреїв у роки Другої світової війни та їх захоронення, зокрема, йдеться про понад 40 братніх могил.

Утім, незважаючи на це, селищна рада віддала ліс в оренду новоствореним фірмам «Буддизайн» і «Новобуддизайн» для будівництва спортивно-оздоровчого комплексу. Серед бенефіціарів фірми – громадянин Німеччини Валерій Захарченко.

“Якщо німецька влада взнає, що він тут таке має, то мені буде цікаво, як на його новій батьківщині на все це зреагують”,прокоментував журналіст Олег Радик.

“Ну, це дуже хороший варіант для адвокатування, тому що ця ділянка підлягає поверненню не лише як ліси, як рекреаційний комплекс. Ця ділянка має також місця захоронення. Німеччина дуже ревниво ставиться до прав юдеїв і охорони місць масових страт Другої світової війни”, – підтвердила адвокатка Ярина Остапик.

Нині на частині колишнього лісу замість оздоровчого комплексу стоять приватні будинки, оскільки землю розділили на дрібні ділянки, на які були видані державні акти вже для житлової забудови.

Громадські активісти Брюхович протягом 20 років звертались до всіх перших осіб держави, у правоохоронні органи всіх рівнів, щоб зупинити нищення лісу, видачу фіктивних державних актів на житлове будівництво у лісі. За цей час, згідно з судовими рішеннями, державі повернули у власність лише ті земельні ділянки з площі 19, 1 га, на яких вирубаний ліс і збудовані будинки.

Станом на сьогодні по частині землі йдуть судові процеси. І поки судові розгляди тривають, ліс і місця захоронення жертв масових страт можуть забудувати котеджами та багатоповерхівками.

“Завдання правоохоронних органів продовжити і завершити повернення тих земельних ділянок”, – наголосила правозахисниця.

До слова, попри відкриті кримінальні справи щодо зловживання владою і службовим становищем, до відповідальності жодного з чиновників так і не притягнули.

Коментарі

09:47
Львівʼянин може втратити високу посаду у футболі
УЕФА відкрив справу проти віце-президента Української асоціації футболу Олександра Шевченка, який є мешканцем Львова, і головою обласної футбольної асоціації.
09:01
“На службі” у проросійських депутаток й аферистів?
ТСК, яку очолюють депутатки Юлія Яцик та Анна Скороход, спершу спричинились до відкриття кримінального провадження проти курсанта Академії Сагайдачного, а згодом на темі його звільнення влаштували дискредитаційну кампанію проти навчального закладу.
11:37
Для облаштування пункту пропуску «Краківець» на Львівщині виділили 2 млн грн
Кошти будуть спрямовані на матеріально-технічне забезпечення Львівської митниці для покращення соціальної інфраструктури міжнародного пункту пропуску для автомобільного сполучення «Краківець».
11:32
Представник омбудсмена прийде на засідання комісії УАФ щодо можливого насилля Олександра Шевченка проти фінансового директора Євгенії Сагайдак
В Українській асоціації футболу створили цілу комісію щодо конфлікту між поважним Паном зі Львова віце-президентом УАФ, голови Львівської асоціації футболу Олександром Шевченком та фінансовою директоркою Євгенією Сагайдак.