Львівську письменницю номінували на премію імені Астрід Ліндгрен

Трьох українських письменників номінували на шведську Міжнародну премію імені Астрід Ліндгрен 2025 року у сфері дитячої та підліткової літератури.

18.10.2024
Львівську письменницю номінували на премію імені Астрід Ліндгрен

Про це повідомила письменниця та журналістка, ленкиня PEN Ukraine Галина Вдовиченко.

“Отримала листа від Astrid Lindgren Memorial Awards: вітають з номінацією на здобуття премії-2025. Здивувалася – приємна новина. Перевірила інформацію на сайті ALMA, так і є – від України номіновано трьох”, – зазначила письменниця.

Загалом цього року на премію номінували 265 кандидатів – письменників, ілюстраторів, популяризаторів читання – з 72 країн світу. 81 з них – це нові кандидати.

У списки премії Астрід Ліндґрен 2025 року увійшли також українські дитячі письменники Іван Андрусяк та Сашко Дерманський.

Довідково:

Меморіальна премія імені Астрід Ліндґрен (The Astrid Lindgren Memorial Award) була заснована шведським урядом 2002 року, після смерті відомої письменниці для того, щоб сприяти розвитку дитячої та юнацької літератури.

Премію вручають щороку. Призовий фонд – 5 мільйонів шведських крон (понад 16 мільйонів гривень).

Лауреатами премії можуть стати письменники, ілюстратори, бібліотекарі чи організації з усього світу, незалежно від мови чи національності. Їхні твори повинні мати високий художній рівень та відповідати гуманістичним ідеалам і цінностям, що їх демонструє творчість Ліндґрен.

Коментарі

09:47
Львівʼянин може втратити високу посаду у футболі
УЕФА відкрив справу проти віце-президента Української асоціації футболу Олександра Шевченка, який є мешканцем Львова, і головою обласної футбольної асоціації.
09:01
“На службі” у проросійських депутаток й аферистів?
ТСК, яку очолюють депутатки Юлія Яцик та Анна Скороход, спершу спричинились до відкриття кримінального провадження проти курсанта Академії Сагайдачного, а згодом на темі його звільнення влаштували дискредитаційну кампанію проти навчального закладу.
11:37
Для облаштування пункту пропуску «Краківець» на Львівщині виділили 2 млн грн
Кошти будуть спрямовані на матеріально-технічне забезпечення Львівської митниці для покращення соціальної інфраструктури міжнародного пункту пропуску для автомобільного сполучення «Краківець».
11:32
Представник омбудсмена прийде на засідання комісії УАФ щодо можливого насилля Олександра Шевченка проти фінансового директора Євгенії Сагайдак
В Українській асоціації футболу створили цілу комісію щодо конфлікту між поважним Паном зі Львова віце-президентом УАФ, голови Львівської асоціації футболу Олександром Шевченком та фінансовою директоркою Євгенією Сагайдак.