Останній празник

Майже щодень, у рідному Львові чую на вулицях залишки кривавого совєцького режиму, який приперся нас асвабаждати 17 вересня 1939 р.

09.10.2024
Останній празник

Залишки кривавого “ковбаса по 2.20” майже щодня чув на львівській вулиці Січових Стрільців (колишній 17 вересня), де у тишині та спокої працював із книгами. Та багатьом навіть молодим людям свербіло та іноді свербить називати її, вулицю, старим – кривавим 17 вересня. Так як ще й досі подекуди чую “на Суворова”, Щорса, Блока чи “сто рублів”.

Ніби вже й бульдозери та медії попрацювали над викоріненням позитивних згадок – бетонних постаментів-носіїв позитивних згадок – про криваву епоху, та носії “публічного позитиву” про криваву епоху продовжують у публічному просторі використовувати неприродні символи тоталітаризму.

Пропоную.

Спостерігається сверблячка із відновлення партійних структур, отже – йде до виборів. Із новими ідеями у партійно-паркетних “політологів” якось не дуже, то ж дарую ідею. Це не зовсім ідея, бо вже таке було в історії.

Суспільство призначало один день у році, коли к÷рви мали право на публічні протести чи був день, коли можна було без покарання товкти писок злодійкуватим суддям – держслужбовцям. Ми могли б ввести у календарі День, коли без покарання залишиться будь-яка нетравматична форма громадського осуду за вживання у позитивному значенні символіки кривавої епохи (17 вересня, сто рублів і схоже). Тобто, за биття у писок чи копняк по д÷пі судді – поліція один день в році не прийматимуть звернень від потерпілих носіїв совка.

Бо скільки нових свят, празників чи празничків примусово нам призначили у календар кожна нова влада? Та тих празничків – Гать Гати! А тут – зовсім функціональне і впливове свято.

От чесно: якби Ви були депутатом – чи підтримали б миттєву нетравматичну форму громадського осуду?

Мирон Іваник

Джерело

Коментарі

09:47
Львівʼянин може втратити високу посаду у футболі
УЕФА відкрив справу проти віце-президента Української асоціації футболу Олександра Шевченка, який є мешканцем Львова, і головою обласної футбольної асоціації.
09:01
“На службі” у проросійських депутаток й аферистів?
ТСК, яку очолюють депутатки Юлія Яцик та Анна Скороход, спершу спричинились до відкриття кримінального провадження проти курсанта Академії Сагайдачного, а згодом на темі його звільнення влаштували дискредитаційну кампанію проти навчального закладу.
11:37
Для облаштування пункту пропуску «Краківець» на Львівщині виділили 2 млн грн
Кошти будуть спрямовані на матеріально-технічне забезпечення Львівської митниці для покращення соціальної інфраструктури міжнародного пункту пропуску для автомобільного сполучення «Краківець».
11:32
Представник омбудсмена прийде на засідання комісії УАФ щодо можливого насилля Олександра Шевченка проти фінансового директора Євгенії Сагайдак
В Українській асоціації футболу створили цілу комісію щодо конфлікту між поважним Паном зі Львова віце-президентом УАФ, голови Львівської асоціації футболу Олександром Шевченком та фінансовою директоркою Євгенією Сагайдак.