У Львові провели 9-годинну операцію дитині з вродженою вадою серця

Вроджена вада серця згубно впливала на стан 8-річної дитини та якість її життя. До легень Аліни потрапляло замало крові, а отже бракувало і кисню в організм. Дівчинці ставало все важче дихати, її пальчики синіли, вона часто непритомніла.

30.09.2024
У Львові провели 9-годинну операцію дитині з вродженою вадою серця

Як повідомляє Перше медичне об’єднання Львова, ще коли серце дівчинки формувалося в материнському лоні, дві ключові в організмі судини, які несуть кров від серця до всіх органів і тканин, зайняли не своє положення.

“Простими словами, аорта та легенева артерія помінялися місцями. Перша виходила із правого шлуночка, а друга із лівого. У здоровому ж серці все має бути з точністю до навпаки. Водночас, між шлуночками утворився великий отвір — дефект перегородки. А клапан легеневої артерії був ще й стенозований — небезпечно звужений, що обмежувало кількість крові, яка потрапляла до легень”, – зазначили медики.

Також через вроджену ваду дівчинка повільніше росла: у 8 рочків виглядала на 6. У майбутньому в Аліни могла виникнути серцева недостатність. Єдиний спосіб цього не допустити — це хірургічна корекція вродженої вади.

“За допомогою родина звернулася до Олександра Ячніка — завідувача відділення дитячої кардіохірургії Лікарні Святого Миколая, який вже мав досвід успішної операції на серці маленької дівчинки з такою самою вадою, як в Алінки. Тоді він з командою вперше в Україні виконали операцію подвійного переміщення артеріальних коренів або Double Root Translocation“, – додали у повідомленні.

Медики виконали радикальну корекцію. В Україні таку операцію теж виконали вперше.

“Спочатку кардіохірурги висікли клапани аорти та легеневої артерії на єдиній площадці і ротували її, перемістивши клапани в анатомічно правильне положення. Тобто з’єднали з потрібними шлуночками та одночасно закрили дефект міжшлуночкової перегородки. Фінальним етапом була складна реконструкція гілок легеневої артерії, які були деформовані внаслідок довгого перебігу хвороби”, – зазначили у дописі.

Багатоетапна відкрита операція на серці тривала 9 годин і минула успішно. Нині Алінка вже повністю відновилася після втручання. Вона нарешті вдихає повітря на повні легені, багато бігає, не боячись зомліти, та ганяє на велосипеді.

Коментарі

09:47
Львівʼянин може втратити високу посаду у футболі
УЕФА відкрив справу проти віце-президента Української асоціації футболу Олександра Шевченка, який є мешканцем Львова, і головою обласної футбольної асоціації.
09:01
“На службі” у проросійських депутаток й аферистів?
ТСК, яку очолюють депутатки Юлія Яцик та Анна Скороход, спершу спричинились до відкриття кримінального провадження проти курсанта Академії Сагайдачного, а згодом на темі його звільнення влаштували дискредитаційну кампанію проти навчального закладу.
11:37
Для облаштування пункту пропуску «Краківець» на Львівщині виділили 2 млн грн
Кошти будуть спрямовані на матеріально-технічне забезпечення Львівської митниці для покращення соціальної інфраструктури міжнародного пункту пропуску для автомобільного сполучення «Краківець».
11:32
Представник омбудсмена прийде на засідання комісії УАФ щодо можливого насилля Олександра Шевченка проти фінансового директора Євгенії Сагайдак
В Українській асоціації футболу створили цілу комісію щодо конфлікту між поважним Паном зі Львова віце-президентом УАФ, голови Львівської асоціації футболу Олександром Шевченком та фінансовою директоркою Євгенією Сагайдак.