Підприємець зі Львова причетний до експорту підсанкційних білоруських добрив

Журналісти проєкту “Схеми” з’ясували, що підприємець зі Львова Віталій Бобир причетний до компанії, яка перевалювала підсанкційні білоруські калійні добрива у санкт-петербурзькому порту. У травні 2023 року Служба безпеки України викрила бізнесмена на продажі автомобілів”Rolls-Royce” та “Maybach” до Росії.

09.08.2024
Підприємець зі Львова причетний до експорту підсанкційних білоруських добрив
Фото "Схеми"

Про це йдеться у розслідуванні “Схем” спільно з Білоруським розслідувальним центром і Проєктом із розслідування корупції та організованої злочинності (OCCRP).

Компанія Dimicandum Invest Holding LTD, зареєстрована на Кіпрі, перевалила близько 3,5 мільйона тонн білоруських калійних добрив на причалах Балтійського судномеханічного заводу у російському Санкт-Петербурзі. Документи та печатку компанії правоохоронці знайшли при обшуку у Віталія Бобиря. Він заперечує свою причетність до постачання добрив.

У розслідуванні йдеться, що 3,5 мільйона тонн – третина річного експорту білоруського підприємства “Білоруськалій” до запровадження санкцій. Минулого року підприємство мало заплатити компанії Dimicandum Invest Holding LTD понад 68,6 мільйона доларів США.

“Білоруський калій експортували за межі Митного союзу. Частина партії перевантажувалася на судна в Санкт-Петербурзі у 2023 році. Про це свідчать документи, які є у розпорядженні “Схем”. Далі калій прямував до Китаю, Індонезії та Бразилії. Dimicandum Invest Holding LTD зазначена експедитором”, — йдеться у матеріалі.

Підприємство “Білоруськалій” перебуває під санкціями з 9 серпня 2021 року, тож надання йому послуг — порушення. Про це журналістам “Схем” розповіли троє незалежних експертів із Норвезького Гельсінського комітету, Центру вивчення фінансових злочинів при Королівському об’єднаному інституті й токійської юридичної компанії Ashurst.

Розслідувачі з’ясували, що до угоди міг бути причетний соратник Олександра Лукашенка Віктор Шейман: “Саме його чи особу, пов’язану з ним, фігурант розслідування Віталій Бобир назвав у листуванні своїм “кумом” і “другою людиною в Білорусі”.

Віктор Шейман очолював Управління справами президента Республіки Білорусь. Його ексзаступник, фінансовий директор Dimicandum Invest Holding LTD Андрій Свиридов підписав угоду про перевалку добрив у Санкт-Петербурзі з генеральним директором “Білоруськалію” Іваном Головатим.

Віталія Бобиря оголосили у розшук у травні 2023 року. Сам бізнесмен виїхав за кордон. У коментарі журналістам він підтвердив факт обшуків і додав, що знайдені докази, зокрема печатка Dimicandum Invest Holding LTD, сфабриковані: “Якщо ви подивитеся по реєстрах, то по цій компанії є мільйон різних контрактів. Вони в Казахстані купують нафтопродукти якісь, знаю, що в Киргизстані купують метал… Печатка в нас була цієї компанії, бо ми металобрухт відвантажували. Десь, напевно, щоб ті документи не пересилати, ще щось, печатка у нас якась там була”.

Також, за словами Віталія Бобиря, він не знайомий з Андрієм Свиридовим та Віктором Шейманом.

Коментарі

09:47
Львівʼянин може втратити високу посаду у футболі
УЕФА відкрив справу проти віце-президента Української асоціації футболу Олександра Шевченка, який є мешканцем Львова, і головою обласної футбольної асоціації.
09:01
“На службі” у проросійських депутаток й аферистів?
ТСК, яку очолюють депутатки Юлія Яцик та Анна Скороход, спершу спричинились до відкриття кримінального провадження проти курсанта Академії Сагайдачного, а згодом на темі його звільнення влаштували дискредитаційну кампанію проти навчального закладу.
11:37
Для облаштування пункту пропуску «Краківець» на Львівщині виділили 2 млн грн
Кошти будуть спрямовані на матеріально-технічне забезпечення Львівської митниці для покращення соціальної інфраструктури міжнародного пункту пропуску для автомобільного сполучення «Краківець».
11:32
Представник омбудсмена прийде на засідання комісії УАФ щодо можливого насилля Олександра Шевченка проти фінансового директора Євгенії Сагайдак
В Українській асоціації футболу створили цілу комісію щодо конфлікту між поважним Паном зі Львова віце-президентом УАФ, голови Львівської асоціації футболу Олександром Шевченком та фінансовою директоркою Євгенією Сагайдак.