Мешканцям Дублян п’ятий день поспіль вимикають водопостачання

Для відновлення водопостачання, необхідно, щоб “Львівобленерго” протягом доби не вимикало електрику на насосній станції.

24.06.2024
Мешканцям Дублян п’ятий день поспіль вимикають водопостачання

Мешканцям Дублян від 19 червня вимикають водопостачання. 23 червня воду таки ненадовго увімкнули, проте вона текла лише кілька годин. А у понеділок, 24 червня, водопостачання знову припинили. Інформацію LVIV.MEDIA підтвердив Василь Лопушняк — ректор Львівського національного університету природокористування, який відповідає за водопостачання в Дублянах.

За словами Лопушняка, вперше постачання води зникло після атаки безпілотників у ніч на 19 червня, тоді вважали, що причиною зламаний двигун насосної станції. Однак, пізніше з’ясувалося, що прорвало магістральний водопровід і ремонтні бригади два дні шукали місце прориву. Звершити ремонт їм завадила гроза, яка обірвала лінії електропередач. Відтак у Дублянах чотири дні не було водопостачання. Станом на ранок 24 червня майстри трубу вже полагодили, але для наповнення водонапірної башти необхідно, щоб до насосної станції безперебійно подавали електроенергію.

“Нам вночі вимкнули світло. Ми завершили ремонт, але через постійні відключення електроенергії не можемо накачати у башту воду без живлення. Нам потрібно безперебійно впродовж доби накачати воду. Ми зверталися і в місто, і в область, щоб нам не вимикали світло, але “Львівобленерго” продовжує знеструмлення”, — пояснив Василь Лопушняк.

За словами Лопушняка, керівництво університету звернулося до “Львівобленерго” з проханням не вимикати їм електрику, але поки безрезультатно. У Дублянах продовжують вимикати світло згідно з графіками відключень.

“Лист до нас ще ніякий не приходив. Але всі об’єкти, які не попадають, до графіків відключень, погоджуються з Львівською обласною військовою адміністрацією, всі інші об’єкти підпадають під вимкнення. Якщо буде офіційне звернення, воно розглядається до місяця часу. Це не ми самі обираємо, що ту насосну відключаємо, а ту — ні. Є порядок формування графіків. Потрібно, щоб це звернення спочатку розглянули, тоді буде офіційна відповідь”, — пояснив речник “Львівобленерго” Олександр Горник.

Як пояснили журналістам LVIV.MEDIA у “Львівобленерго”, процес розв’язання проблеми електропостачанням для насосної станції може бути довгим і складним. Адже, щоб змінити графік відімкнення на одному об’єкти потрібно пройти офіційну процедуру оформлення, яка може тривати до місяця часу.

Пропри скарги мешканців на відсутність води та підтвердження ректора Василя Лопушняка, директор департаменту ЖКГ Львова Орест Тимчишин стверджує, що ситуація вже нормалізувалася. За його даними, тиск води зараз достатній, однак він може зменшуватися під час вимкнення електроенергії.

“Ми спілкувалися з головним інженером аграрного університету, ситуація зараз стабільна — тиск понад дві атмосфери, тобто все нормально. Можливо, у ректора застаріла інформація, бо він взагалі займається науково-освітнім процесом, а головний інженер водопостачанням”, — зазначив Орест Тимчишин.

Крім того, він розповів, що вже три роки місто пропонує варіант розв’язання проблеми — подавати воду у Дубляни з львівських мереж, а університет зробити гуртовим споживачем. Тимчишин наголосив, що через незрозумілі причини це рішення не підтримали, тому міська влада запропонувала альтернативний варіант — передати мережі Дублян на баланс “Львівводоканалу”, але наразі цей процес ще триває. Зараз мережа централізованого водопостачання у Дублянах перебуває на балансі Львівського національного університету природокористування.

До редакції LVIV.MEDIA звернулися місцеві мешканці Дублян, які зазначили, що цієї ночі водопостачання знову припинили, а станом на 13:30 з кранів почала текти вода під дуже слабким тиском і з перебоями.

Коментарі

09:47
Львівʼянин може втратити високу посаду у футболі
УЕФА відкрив справу проти віце-президента Української асоціації футболу Олександра Шевченка, який є мешканцем Львова, і головою обласної футбольної асоціації.
09:01
“На службі” у проросійських депутаток й аферистів?
ТСК, яку очолюють депутатки Юлія Яцик та Анна Скороход, спершу спричинились до відкриття кримінального провадження проти курсанта Академії Сагайдачного, а згодом на темі його звільнення влаштували дискредитаційну кампанію проти навчального закладу.
11:37
Для облаштування пункту пропуску «Краківець» на Львівщині виділили 2 млн грн
Кошти будуть спрямовані на матеріально-технічне забезпечення Львівської митниці для покращення соціальної інфраструктури міжнародного пункту пропуску для автомобільного сполучення «Краківець».
11:32
Представник омбудсмена прийде на засідання комісії УАФ щодо можливого насилля Олександра Шевченка проти фінансового директора Євгенії Сагайдак
В Українській асоціації футболу створили цілу комісію щодо конфлікту між поважним Паном зі Львова віце-президентом УАФ, голови Львівської асоціації футболу Олександром Шевченком та фінансовою директоркою Євгенією Сагайдак.