Власник МАФу виграв суд у Львівської міськради

Львівський окружний адміністративний суд підтримав позицію підприємця, чиє приміщення буцімто «перешкоджало проведенню реконструкції або ремонту інженерних мереж, вулиці, дороги, будинків і споруд». Також і Восьмий апеляційний суд не задовольнив позов ЛМР щодо оскарження цього рішення.

21.06.2024
Власник МАФу виграв суд у Львівської міськради

Бізнесмен Віталій Юр володіє тимчасовою спорудою для ведення підприємництва на вул. Промисловій біля кінцевої зупинки трамваю №6. Причиною боротьби львів’янина проти Ратуші стала ухвала Львівської міської ради № 2679 від 06.12.2022 року. Тоді депутати визнали низку будівель такими, що заважають реконструкції вулиць. У список включили й приміщення позивача Віталія Юра, повідомляє Leopolis.news.

«У разі, коли тимчасова споруда перешкоджає проведенню будівництва, реконструкції або ремонту інженерних мереж, вулиці, дороги, будинків, споруд тощо, така тимчасова споруда переноситься в інше місце або, за відсутності погодженого нового місця встановлення, демонтується», – йдеться в ухвалі ЛМР.

Одним із аргументів підприємця було те, що міськрада у своєму рішенні несправедливо ототожнила поняття МАФу і тимчасової споруди. Ратуша це спростувала. Протягом 2023 року засідання суду двічі переносилось через неявку представників міськради, відтак вердикт вдалося винести вже цьогоріч у лютому. Окружний суд таки став на бік підприємця В. Юри. Зокрема, судді визнали те, що ухвала Львівської міської ради, яка стала яблуком розбрату, суперечить законодавству.

«Порядок розміщення тимчасових споруд для провадження підприємницької діяльності, яким визначено механізм розміщення тимчасових споруд для провадження підприємницької діяльності, затверджений наказом Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України від 21.10.2011 року № 244 не передбачає такої правової підстави для перенесення тимчасової споруди, як проведення будівництва. Цей же порядок не передбачає і демонтаж тимчасової споруди у разі реконструкції або ремонту інженерних мереж, вулиці, дороги, будинків, споруди тощо», – пояснюється в рішенні суду.

ЛМР оскаржувала це рішення і в апеляційному суді, однак там погодились із висновком Львівського окружного адміністративного суду. Феміда визнала, що підприємець може й далі провадити свою діяльність.

Суд також визнав протиправним та нечинним пункт 3 ухвали Львівської міської ради № 2679 від 06.12.2022 року «Про окремі питання здійснення підприємницької діяльності у тимчасових спорудах на території Львівської міської територіальної громади у зв’язку з введенням воєнного стану» та п. 4 цієї ж ухвали ЛМР в частині, що стосується ФОП Юра Віталія Ігоровича, а саме п.5.2 Додатку 2 до цієї ухвали. Постановлено стягнути з Львівської міської ради на користь Віталія Юра 2 684 грн судового збору.

Коментарі

09:47
Львівʼянин може втратити високу посаду у футболі
УЕФА відкрив справу проти віце-президента Української асоціації футболу Олександра Шевченка, який є мешканцем Львова, і головою обласної футбольної асоціації.
09:01
“На службі” у проросійських депутаток й аферистів?
ТСК, яку очолюють депутатки Юлія Яцик та Анна Скороход, спершу спричинились до відкриття кримінального провадження проти курсанта Академії Сагайдачного, а згодом на темі його звільнення влаштували дискредитаційну кампанію проти навчального закладу.
11:37
Для облаштування пункту пропуску «Краківець» на Львівщині виділили 2 млн грн
Кошти будуть спрямовані на матеріально-технічне забезпечення Львівської митниці для покращення соціальної інфраструктури міжнародного пункту пропуску для автомобільного сполучення «Краківець».
11:32
Представник омбудсмена прийде на засідання комісії УАФ щодо можливого насилля Олександра Шевченка проти фінансового директора Євгенії Сагайдак
В Українській асоціації футболу створили цілу комісію щодо конфлікту між поважним Паном зі Львова віце-президентом УАФ, голови Львівської асоціації футболу Олександром Шевченком та фінансовою директоркою Євгенією Сагайдак.