Польща почала екстрадувати чоловіків, які втекли від мобілізації в Україні

Після заяв представників української влади про екстрадицію чоловіків, які після 24 лютого 2022-го незаконно виїхали з України, з’явилася інформація, що Польща вже екстрадувала кількох українців.

04.09.2023
Польща почала екстрадувати чоловіків, які втекли від мобілізації в Україні

Про це повідомляє видання Rzeczpospolita.

Згідно з даними Штабу прикордонної служби з 24 лютого минулого року до 31 серпня цього року до Польщі в’їхало майже 2,87 мільйона громадян України у віці 18-60 років, а виїхало – майже 2,8 мільйона українців.

80 тисяч українських чоловіків призовного віку в’їхали до Польщі після 24 лютого 2022 року.

” Одна людина могла перетинати кордон навіть кілька сотень разів”, – зазначає речниця штабу прикордонної служби лейтенант Анна Міхальська.

«Це важлива цифра для України, тому що ці люди могли б бути мобілізовані і збільшити лави  Збройних Сил, тим самим зміцнити обороноздатність і безпеку», – сказав Федір Веніславський з Комітету з питань національної безпеки, оборони та розвідки Верховної Ради України.

Він не виключає, що за кримінальними справами українська прокуратура може переслідувати своїх громадян за кордоном. Деякі з них нелегально втекли через т. зв. зелений кордон.

Щодо кожного Україна має оформити міжнародний ордер на арешт.

Якщо таку людину зупинять навіть просто для перевірки документів на вулиці, то система KSIP повідомить про розшук. Особу затримають, а рішення про екстрадицію ухвалить польський суд.

“Польща, згідно з угодою з Україною, вже видала громадян цієї країни, які переправляли нелегалів у Європу”, – йдеться у повідомленні.

 

Коментарі

09:47
Львівʼянин може втратити високу посаду у футболі
УЕФА відкрив справу проти віце-президента Української асоціації футболу Олександра Шевченка, який є мешканцем Львова, і головою обласної футбольної асоціації.
09:01
“На службі” у проросійських депутаток й аферистів?
ТСК, яку очолюють депутатки Юлія Яцик та Анна Скороход, спершу спричинились до відкриття кримінального провадження проти курсанта Академії Сагайдачного, а згодом на темі його звільнення влаштували дискредитаційну кампанію проти навчального закладу.
11:37
Для облаштування пункту пропуску «Краківець» на Львівщині виділили 2 млн грн
Кошти будуть спрямовані на матеріально-технічне забезпечення Львівської митниці для покращення соціальної інфраструктури міжнародного пункту пропуску для автомобільного сполучення «Краківець».
11:32
Представник омбудсмена прийде на засідання комісії УАФ щодо можливого насилля Олександра Шевченка проти фінансового директора Євгенії Сагайдак
В Українській асоціації футболу створили цілу комісію щодо конфлікту між поважним Паном зі Львова віце-президентом УАФ, голови Львівської асоціації футболу Олександром Шевченком та фінансовою директоркою Євгенією Сагайдак.