Експонати, які виставлялись у львівській галереї Возницького, хотіли незаконно вивезти за кордон

Служба безпеки України та митниця затримали китайську частину колекції “Платар”, яка належить бізнесмену Сергію Таруті. Експонати хотіли вивезти за кордон.

20.06.2023
Експонати, які виставлялись у львівській галереї Возницького, хотіли незаконно вивезти за кордон

Про це повідомляє видання Цензор.НЕТ.

“Десь наприкінці травня у Львові при спробі вивозу СБУ і митниця затримали всю східну колекцію “Платар” (Сергія Тарути). Її намагались вивезти з документами галереї Возницького, мовляв, вона не є культурною цінністю. Було відкрито провадження, але джерела підозрювали, що сторони можуть домовитись”, – зазначається у повідомленні журналістів.

У СБУ підтвердили факт відкриття провадження за цією подією.

Зазначається, що судячи з анонсу галереї Возницького може йтися про унікальне зібрання артефактів минулого китайської культури та історії: авторські твори різних майстрів кінця 18 – початку 19 сторіччя.

“Шаблі, ритуальні кинджали, предмети релігійного призначення, вироби зі срібла, слонової кістки, цінних порід дерева та інші предмети, в яких простежуються ідеї будизму, даосизму, конфуціанства, чисельні етнографічні традиції, події середньовічної історії, а також усієї історії правління династії Цін”, – сказано на сайті.

Приватну колекцію культурних пам’яток “Платар” заснували підприємець Сергій Платонов (помер у 2005 році) та підприємець і політик Сергій Тарута.

Львівська національна галерея мистецтв імені Б. Г. Возницького — найбільший художній музей України. Розташований на вулиці Стефаника, 3, майже навпроти Львівської національної наукової бібліотеки імені В. Стефаника. Загальна кількість експонатів становить понад 67 тисяч одиниць різних груп зберігання.

 

Коментарі

09:47
Львівʼянин може втратити високу посаду у футболі
УЕФА відкрив справу проти віце-президента Української асоціації футболу Олександра Шевченка, який є мешканцем Львова, і головою обласної футбольної асоціації.
09:01
“На службі” у проросійських депутаток й аферистів?
ТСК, яку очолюють депутатки Юлія Яцик та Анна Скороход, спершу спричинились до відкриття кримінального провадження проти курсанта Академії Сагайдачного, а згодом на темі його звільнення влаштували дискредитаційну кампанію проти навчального закладу.
11:37
Для облаштування пункту пропуску «Краківець» на Львівщині виділили 2 млн грн
Кошти будуть спрямовані на матеріально-технічне забезпечення Львівської митниці для покращення соціальної інфраструктури міжнародного пункту пропуску для автомобільного сполучення «Краківець».
11:32
Представник омбудсмена прийде на засідання комісії УАФ щодо можливого насилля Олександра Шевченка проти фінансового директора Євгенії Сагайдак
В Українській асоціації футболу створили цілу комісію щодо конфлікту між поважним Паном зі Львова віце-президентом УАФ, голови Львівської асоціації футболу Олександром Шевченком та фінансовою директоркою Євгенією Сагайдак.