Кому українці довіряють найбільше. Опитування

Серед державних та суспільних інститутів найчастіше довіра висловлюється до Збройних Сил України (їм довіряють 93% опитаних), добровольчих загонів (86%), президента (83%).

14.06.2023
Кому українці довіряють найбільше. Опитування

Про це свідчать результати опитування Центру Разумкова.

Також серед політиків найчастіше довіру висловлюють очільнику Миколаївської ОВА Віталію Кіму – 63% респондентів, волонтеру Сергію Притулі – 56% та раднику голови ОПУ Михайлу Подоляку – 51%.

Частіше висловлювали довіру, ніж недовіру до: 

  • міського голови Києва Віталія Кличка – відповідно 48% і 35%; 
  • секретаря РНБО Олексія Данілова – відповідно 46% і 23%;
  • міністра оборони Олексія Резнікова – відповідно 43% і 32%; 
  • активіста й волонтера Сергія Стерненка – відповідно 28% і 22%; 
  • очільника СБУ Василя Малюка – відповідно 26% і 15%;
  • очільника МВС Ігоря Клименка – відповідно 22% і 16%.

На статистично значущому рівні не відрізняються частки тих, хто довіряє, і тих, хто не довіряє очільнику ОПУ Андрію Єрмаку – відповідно 37,5% і 40%.

Водночас більшість українців не довіряють:

  • лідерці партії «Батьківщина» Юлії Тимошенко – 80%; 
  • лідеру забороненої в Україні партії ОПЗЖ Юрію Бойку – 77%; 
  • експрезиденту Петру Порошенку – 73%;
  • колишньому раднику ОПУ Олексію Арестовичу – 65%.

Частіше висловлювали недовіру, ніж довіру до: 

  • главі фракції «Слуга народу» Давиду Арахамії – не довіряють 46%, довіряють – 18%; 
  • прем’єр-міністру Денису Шмигалю – відповідно 39% і 36%; 
  • спікеру Верховної Ради Руслану Стефанчуку – відповідно 34% і 27%.

Серед державних та суспільних інститутів найчастіше довіра висловлюється до Збройних Сил України (їм довіряють 93% опитаних), добровольчих загонів (86%), президента (83%), Національної гвардії (83%), волонтерських організацій (82%), Державної служби з надзвичайних ситуацій (80%), Державної прикордонної служби (79%), Міністерства оборони України (75%), Служби безпеки України (66%), громадських організацій (61%), Церкви (61%), Національної поліції (59%), Голови міста (селища, села), в якому живе респондент (58%), ради міста (селища, села), в якому живе респондент (55%).

Також частіше висловлюється довіра, ніж недовіра до ЗМІ (відповідно 49% і 37,5%), до Уповноваженого Верховної Ради з прав людини (Омбудсмена) (відповідно 46% і 28%), до Національного банку України (відповідно 46% і 37%).

Більшість респондентів висловлюють недовіру судам (судовій системі загалом) (не довіряють 70%), політичним партіям (69%), державному апарату (чиновникам) (66%), прокуратурі (58%), комерційним банкам (56%), Верховній Раді України (55%).

Також частіше висловлюється недовіра, ніж довіра, Спеціалізованій антикорупційній прокуратурі (не довіряють їй 49,5%, тоді як довіряють – 27%), Національному агентству з питань запобігання корупції (НАЗК) (відповідно 49% і 26,5%), Уряду (відповідно 49% і 39%), Національному антикорупційному бюро (НАБУ) (відповідно 49% і 30%), профспілкам (відповідно 42% і 26%).

Опитування проводив Центр Разумкова з 23 по 31 травня 2023 року в рамках проєкту Програми MATRA, що фінансується Посольством Королівства Нідерландів в Україні. Дослідження провели  методом face-to-face у всіх областях України, окрім окупованих територій, чи тих, де ведуться бойові дії. Соціологи використали стратифіковану багатоступеневу вибірку із застосуванням випадкового відбору на перших етапах формування вибірки та квотного методу відбору респондентів на заключному етапі. Структура вибіркової сукупності відтворює демографічну структуру дорослого населення територій, на яких проводилося опитування, станом на початок 2022 року (за віком, статтю, типом поселення).

 

Коментарі

09:47
Львівʼянин може втратити високу посаду у футболі
УЕФА відкрив справу проти віце-президента Української асоціації футболу Олександра Шевченка, який є мешканцем Львова, і головою обласної футбольної асоціації.
09:01
“На службі” у проросійських депутаток й аферистів?
ТСК, яку очолюють депутатки Юлія Яцик та Анна Скороход, спершу спричинились до відкриття кримінального провадження проти курсанта Академії Сагайдачного, а згодом на темі його звільнення влаштували дискредитаційну кампанію проти навчального закладу.
11:37
Для облаштування пункту пропуску «Краківець» на Львівщині виділили 2 млн грн
Кошти будуть спрямовані на матеріально-технічне забезпечення Львівської митниці для покращення соціальної інфраструктури міжнародного пункту пропуску для автомобільного сполучення «Краківець».
11:32
Представник омбудсмена прийде на засідання комісії УАФ щодо можливого насилля Олександра Шевченка проти фінансового директора Євгенії Сагайдак
В Українській асоціації футболу створили цілу комісію щодо конфлікту між поважним Паном зі Львова віце-президентом УАФ, голови Львівської асоціації футболу Олександром Шевченком та фінансовою директоркою Євгенією Сагайдак.