Викрили злочинну групу, яка привласнила понад 2 мільйони гривень українців

Зловмисники використовували фішингові посилання для отримання даних банківських карток громадян і надалі привласнювали гроші з їхніх рахунків. Шістьом фігурантам правоохоронні оголосили підозри, їм може загрожувати до 12-ти років ув’язнення. 

09.06.2023
Викрили злочинну групу, яка привласнила понад 2 мільйони гривень українців

Учасників так званої «скам-спільноти» викрили правоохоронці Харківщини.

Організатор, 23-річний громадянин України, залучив до протиправної діяльності ще вісьмох громадян. Чоловік створив сайт та спільноту в месенджері Telegram, де надавалися інструкції та фішингові посилання для учасників шахрайської схеми.

Далі зловмисники в месенджерах розсилали фішингові посилання продавцям товарів, яких підшукували на майданчиках оголошень. Людей запевняли, що надсилають посилання для оформлення послуги доставки, просили вказати дані карток нібито для отримання грошей за проданий товар. Дані, введені на шахрайських ресурсах, автоматично ставали відомі фігурантам.

Організатор схеми здійснював компрометацію карток клієнтів банку та за допомогою платіжних систем «виводив» гроші потерпілих на підконтрольні рахунки.

Встановлюється кількість постраждалих від протиправної діяльності фігурантів. За попередньою інформацією, сума збитків може становити понад два мільйони гривень – ці дані будуть встановлені під час досудового розслідування.

За місцями проживання фігурантів правоохоронці провели обшуки. Вилучено комп’ютерну техніку, телефони, «чорнові» записи, банківські карти та SIM-картки.

Відкрито кримінальні провадження за ч. 4 ст. 190 (Шахрайство) Кримінального кодексу України. Шістьом членам організованої групи оголошено підозру. Фігурантам загрожує до дванадцяти років позбавлення волі з конфіскацією майна

Після проведення експертиз буде вирішуватися питання щодо оголошення підозр іншим учасникам угруповання.

Коментарі

11:37
Для облаштування пункту пропуску «Краківець» на Львівщині виділили 2 млн грн
Кошти будуть спрямовані на матеріально-технічне забезпечення Львівської митниці для покращення соціальної інфраструктури міжнародного пункту пропуску для автомобільного сполучення «Краківець».
11:32
Представник омбудсмена прийде на засідання комісії УАФ щодо можливого насилля Олександра Шевченка проти фінансового директора Євгенії Сагайдак
В Українській асоціації футболу створили цілу комісію щодо конфлікту між поважним Паном зі Львова віце-президентом УАФ, голови Львівської асоціації футболу Олександром Шевченком та фінансовою директоркою Євгенією Сагайдак.
11:32
П’ятикласник зі Львівщини жонглює м’ячем 9 тисяч разів
Андрій Панів з села Мальчиці Івано-Франківської ТГ на Львівщині віртуозно володіє м'ячем.
11:34
У омбудсмена України вимагають у Шевченка вжити заходів щодо Шевченка
Керівнику українського футболу не вдасться відмовчатися за дії своєї команди.