На Черкащині колаборантка, яку засудили до іспитового терміну, продовжила працювати на фсб

Вона планувала шпигувати за посадовцями одного з органів самоврядування та займатись підривною діяльністю.

24.04.2023
На Черкащині колаборантка, яку засудили до іспитового терміну, продовжила працювати на фсб
Фото: СБУ

Про це повідомляє Служба безпеки України. 

За вказівкою ворога місцева жителька збирала інформацію про місця базування та переміщення Сил оборони на території регіону. Для цього виїжджала на місцевість та вивчала обстановку навколо українських військових частин. Отримані відомості передавала агресору через закритий чат у месенджері у вигляді координат і детального опису об’єктів.

Крім цього, жінка поширювала у забороненій соцмережі «Вконтакте» фейки про війну в Україні та виправдовувала дії окупантів.

Згодом російська агентка отримала ще одне завдання – влаштуватися до місцевого органу самоврядування для здійснення розвідувально-підривної діяльності «всередині» установи. У разі отримання посади вона мала збирати дані про технічний стан та функціонування об’єктів критичної інфраструктури регіону.

У випадку успішного виконання завдань окупанти обіцяли своїй поплічниці високу грошову винагороду. Проте, жінку затримали до того, як вона встигла реалізувати план. 

Під час обшуку за місцем її проживання виявили мобільний телефон, який вона використовувала для листування з представником фсб.

На підставі зібраних доказів затриманій повідомили про підозру за двома статтями Кримінального кодексу України:

  • ч. 2 ст. 111 (державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану);
  • ч. 2 та ч. 3 ст. 436-2 (виправдовування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії рф проти України, глорифікація її учасників).

Наразі зловмисниці обрано запобіжний захід – тримання під вартою. Триває розслідування для встановлення всіх обставин злочину.

У Офісі генпрокурора додають, що за даними слідства, підозрювана вже була  засуджена у 2022 році за заперечення збройної агресії рф та глорифікацію її учасників, а також колабораційну діяльність.

Під час встановленого суду іспитового строку вона продовжила виправдовувати повномасштабне вторгнення рф на територію України та вихваляти у соцмережах російських військовослужбовців.

Нагадаємо, на Черкащині затримали зрадника, який розвідував позиції української ППО.

Коментарі

09:47
Львівʼянин може втратити високу посаду у футболі
УЕФА відкрив справу проти віце-президента Української асоціації футболу Олександра Шевченка, який є мешканцем Львова, і головою обласної футбольної асоціації.
09:01
“На службі” у проросійських депутаток й аферистів?
ТСК, яку очолюють депутатки Юлія Яцик та Анна Скороход, спершу спричинились до відкриття кримінального провадження проти курсанта Академії Сагайдачного, а згодом на темі його звільнення влаштували дискредитаційну кампанію проти навчального закладу.
11:37
Для облаштування пункту пропуску «Краківець» на Львівщині виділили 2 млн грн
Кошти будуть спрямовані на матеріально-технічне забезпечення Львівської митниці для покращення соціальної інфраструктури міжнародного пункту пропуску для автомобільного сполучення «Краківець».
11:32
Представник омбудсмена прийде на засідання комісії УАФ щодо можливого насилля Олександра Шевченка проти фінансового директора Євгенії Сагайдак
В Українській асоціації футболу створили цілу комісію щодо конфлікту між поважним Паном зі Львова віце-президентом УАФ, голови Львівської асоціації футболу Олександром Шевченком та фінансовою директоркою Євгенією Сагайдак.