На Львівській митниці викрили схему одержання хабарів з підприємців, яка існувала 3 роки

Тим, хто відмовлявся платити, митники створювали штучні перешкоди під час оформлення при перетині кордону.

06.04.2023
На Львівській митниці викрили схему одержання хабарів з підприємців, яка існувала 3 роки
Фото: Львівська обласна прокуратура

Про це повідомляє Державне бюро розслідувань. 

На митному пості «Яворів» Львівської митниці викрили схему поборів з усіх невеликих підприємців, що ввозили до України товари широкого вжитку.

Митники – в.о начальника відділу митного оформлення, двоє державних інспекторів – працювали на одній зміні та вимагали гроші майже з кожного автомобіля. Вони встановили «таксу» від 500 до 1 тис. грн в залежності від обсягу товару та місткості машини. За ці гроші підозрювані обіцяли не створювати штучних перешкод при перетині кордону.

Для зручності збору грошей вони залучили цивільного, який пізніше передавав їх в.о начальника відділу який розподіляв їх між усіма учасниками групи.

За попередніми підрахунками, щомісячний заробіток митників складав щонайменше пів мільйона гривень, а сама схема існувала приблизно 3 роки.

Під час обшуків за місцем роботи та проживання фігурантів вилучили понад 220 тисяч грн готівкою у різних валютах.

Чотирьом учасникам групи повідомили про підозру в одержанні неправомірної вигоди (ч. 3 ст. 368 КК України). Санкція статті передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк до 10 років.

Вирішується питання про обрання підозрюваним запобіжних заходів у вигляді тривання під вартою з можливістю застави в 1 млн грн, а також відсторонення службовців від займаних посад.

Наразі перевіряють інші зміни поста та можлива причетність інших посадових осіб митниці до вказаної схеми.

Нагадаємо, раніше затримали інспекторку Львівської митниці систематично брала хабарі за перетин кордону.

Коментарі

09:47
Львівʼянин може втратити високу посаду у футболі
УЕФА відкрив справу проти віце-президента Української асоціації футболу Олександра Шевченка, який є мешканцем Львова, і головою обласної футбольної асоціації.
09:01
“На службі” у проросійських депутаток й аферистів?
ТСК, яку очолюють депутатки Юлія Яцик та Анна Скороход, спершу спричинились до відкриття кримінального провадження проти курсанта Академії Сагайдачного, а згодом на темі його звільнення влаштували дискредитаційну кампанію проти навчального закладу.
11:37
Для облаштування пункту пропуску «Краківець» на Львівщині виділили 2 млн грн
Кошти будуть спрямовані на матеріально-технічне забезпечення Львівської митниці для покращення соціальної інфраструктури міжнародного пункту пропуску для автомобільного сполучення «Краківець».
11:32
Представник омбудсмена прийде на засідання комісії УАФ щодо можливого насилля Олександра Шевченка проти фінансового директора Євгенії Сагайдак
В Українській асоціації футболу створили цілу комісію щодо конфлікту між поважним Паном зі Львова віце-президентом УАФ, голови Львівської асоціації футболу Олександром Шевченком та фінансовою директоркою Євгенією Сагайдак.