В Україні викрили російську фінансову піраміду на майже 40 млн доларів

Масштабну шахрайську схему замаскували під псевдоінвестиційний проєкт “Life is good”.

04.04.2023
В Україні викрили російську фінансову піраміду на майже 40 млн доларів
Фото: СБУ

Організатори “піраміди” пропонували своїм клієнтам стати інвесторами та переказати гроші на рахунок компанії, яка нібито допомагає “примножувати” капіталовкладення, повідомляє СБУ.

За матеріалами слідства, зловмисники отримали майже 40 млн доларів, обдуривши при цьому понад 1 тисячу людей. 

Для користування “послугою” шахраї розробили власний вебресурс з обліковими записами потенційних “інвесторів”. Вони обіцяли “вкладникам” стабільні прибутки у вигляді “дивідендів” від інвестування в акції перспективних підприємств світового рівня. Крім того, шахраї “гарантували” своїм клієнтам “бонуси” у разі залучення до проєкту нових учасників.

Отримані від інвесторів гроші ділки збирали на власні криптогаманці та банківські рахунки.

За даними слідства, до організації оборудки причетні понад 10 осіб. Насамперед це громадяни росії.

“Спочатку “проєкт” діяв лише на території рф, але після 2017 року його поступово намагались реалізувати в Україні через масовану рекламну кампанію в інтернеті та відкриття офісу у Києві”, – зазначають у відомстві. 

Після початку повномасштабного вторгнення організатори “піраміди” хотіли приховати свою причетність до неї. Для цього налагодили механізм залучення віртуальних активів через мережу обмінних пунктів криптовалюти по всій території України.

Під час обшуків у київському офісі та за адресами проживання зловмисників виявили:

  • комп’ютери, мобільні телефони, бухгалтерію та чорнові записи із доказами протиправної діяльності;
  • сувенірну та рекламну продукцію, яку ділки використовували для залучення “інвесторів”.

Наразі одному із топменеджерів “інвестпроєкту” повідомили про підозру за ч. 3 ст. 190 Кримінального кодексу України (шахрайство).

Триває розслідування для встановлення всіх обставин злочину і притягнення винних до відповідальності.

Коментарі

09:47
Львівʼянин може втратити високу посаду у футболі
УЕФА відкрив справу проти віце-президента Української асоціації футболу Олександра Шевченка, який є мешканцем Львова, і головою обласної футбольної асоціації.
09:01
“На службі” у проросійських депутаток й аферистів?
ТСК, яку очолюють депутатки Юлія Яцик та Анна Скороход, спершу спричинились до відкриття кримінального провадження проти курсанта Академії Сагайдачного, а згодом на темі його звільнення влаштували дискредитаційну кампанію проти навчального закладу.
11:37
Для облаштування пункту пропуску «Краківець» на Львівщині виділили 2 млн грн
Кошти будуть спрямовані на матеріально-технічне забезпечення Львівської митниці для покращення соціальної інфраструктури міжнародного пункту пропуску для автомобільного сполучення «Краківець».
11:32
Представник омбудсмена прийде на засідання комісії УАФ щодо можливого насилля Олександра Шевченка проти фінансового директора Євгенії Сагайдак
В Українській асоціації футболу створили цілу комісію щодо конфлікту між поважним Паном зі Львова віце-президентом УАФ, голови Львівської асоціації футболу Олександром Шевченком та фінансовою директоркою Євгенією Сагайдак.