Бурята, який погрожував розстріляти подружжя з дітьми під час евакуації на Київщині, заочно засудили до 12 років

Це покарання він відбуватиме, якщо його затримають.

28.03.2023
Бурята, який погрожував розстріляти подружжя з дітьми під час евакуації на Київщині, заочно засудили до 12 років

Про це пише “Судовий репортер”. 

31-річний Чінгіс Дамбаєв походить із міста Улан-Уде, що є столицею Республіки Бурятія російської федерації. Він служить снайпером-розвідником у військовій частині 4608 5-ї окремої гвардійської танкової Тацинської Червоного прапора ордена Суворова бригади.

8 березня 2022 він погрожував вбивством подружній парі з двома малолітніми дітьми, які евакуювалися у колоні авто з окупованого смт Немішаєве Київської області.

Сімʼя їхала до житомирської траси, в напрямку Києва. За кермом, з міркувань безпеки, їхала жінка. На першому блокпосту у них лише перевірили документи та телефони. 

Проте, пізніше, неподалік села Бузова на зустріч їм вибігли двоє ворожих солдатів – Дамбаєв, як тепер відомо, і ще один досі невстановлений військовий. Поодалік були інші солдати, які також перевіряли машини.

Жінка зазначає, що Дамбаєву її чоловік одразу не сподобався.  

“Він ще і слова не встиг сказати. Вони зразу вирішили, що він “бандеровець”, “фашист”. Вивели нас із машини. Сказали: показуйте документи, речі. Степан почав балакати українською мовою. Він російською взагалі не розмовляє. Вони почали агресувати, чого українською розмовляєш. “Что не умеешь не русском? Мы тебя научим”. Ударили прикладом по голові”, – йдеться у матеріалах справи. 

Далі чоловіка змусили роздягнутися, щоб перевірити татуювання. У нього на перепліччі в області променевої кістки було зеленувате тату із зображенням черепа і ока. Загарбник сказав, що це нацистська свастика і вдарив чоловіка прикладом по голові.

Далі вони перевіряли телефони подружжя. Телефон чоловіка був розряджений, тож увімкнути його не вдалося, а у мобільному жінки виявили фото прапора України. Це розлютило російського солдата. 

Він почав погрожувати розстрілом подружжю та їхнім дітям. Потерпіла зазначає, що військові були агресивні та п’яні. 

“Далі солдат начебто прицілився у Степана з гвинтівки, маючи намір вистрелити. Тоді із автоколони позаду вибіг незнайомий чоловік і впав на коліна, прохаючи не чіпати хлопця. У цей час позаду почувся шум — з лісу виїжджали ще машини. Росіяни, почувши це, побігли в ту сторону”, – зазначається у справі. 

Скориставшись моментом, подружжя втекло. 

Пізніше, 17 березня, в телеграм-каналі жінка побачила фото, на якому впізнала загарбника. 

Офіційно підозру Дамбаєву вручили 13 квітня 2022-го. І приблизно тоді ж, відбувся обмін. Через 7 днів російського військовослужбовця оголосили у розшук. Впізнання Дамбаєва проводилося за фото.

За версією обвинувачення, Дамбаєв не завершив задумане із причин, що не залежали від його волі і тому заслуговує максимального покарання — 12 років увʼязнення. Як обтяжуючу обставину прокурор називає скоєння злочину у стані алкогольного спʼяніння.

Тож 27 березня колегія суддів заочно винесла Дамбаєву вирок – 12 років увʼязнення.

Коментарі

09:47
Львівʼянин може втратити високу посаду у футболі
УЕФА відкрив справу проти віце-президента Української асоціації футболу Олександра Шевченка, який є мешканцем Львова, і головою обласної футбольної асоціації.
09:01
“На службі” у проросійських депутаток й аферистів?
ТСК, яку очолюють депутатки Юлія Яцик та Анна Скороход, спершу спричинились до відкриття кримінального провадження проти курсанта Академії Сагайдачного, а згодом на темі його звільнення влаштували дискредитаційну кампанію проти навчального закладу.
11:37
Для облаштування пункту пропуску «Краківець» на Львівщині виділили 2 млн грн
Кошти будуть спрямовані на матеріально-технічне забезпечення Львівської митниці для покращення соціальної інфраструктури міжнародного пункту пропуску для автомобільного сполучення «Краківець».
11:32
Представник омбудсмена прийде на засідання комісії УАФ щодо можливого насилля Олександра Шевченка проти фінансового директора Євгенії Сагайдак
В Українській асоціації футболу створили цілу комісію щодо конфлікту між поважним Паном зі Львова віце-президентом УАФ, голови Львівської асоціації футболу Олександром Шевченком та фінансовою директоркою Євгенією Сагайдак.