Пенсіонера, який з коньяком хотів зустрічати окупанта, посадили на 15 років

Його визнали винним у державній зраді в умовах воєнного стану.

22.02.2023
Пенсіонера, який з коньяком хотів зустрічати окупанта, посадили на 15 років
Фото: умовне

Про це повідомляє «Судовий репортер» із посиланням на вирок від 10 лютого.

За матеріалами справи, житель Лисичанська Луганської області ще у 2017 році вступив у злочинну змову з учасником «днр» окупаційної адміністрації рф. Листуючись у мережі «однокласники», він погодився за винагороду збирати і передавати відомості щодо місць дислокації, чисельності та маршрутів пересування підрозділів та військової техніки Збройних Сил України на території міста.

У період із 24 лютого по 11 березня минулого року він надсилав таку інформацію, допомагаючи представникам «днр» та військовослужбовцями рф у підривній діяльності проти України.

У додатку «Однокласники» чоловік переписувався з двома користувачами: перший використовував у ніку абревіатуру «СССР», а другий був підписаний «Просто вєжлівий чєловєк». Ще починаючи з кінця 2021-го, один з них розпитував про ситуацію в місті, стратегічне місце «укропів», схеми «погранотрядов». Далі обвинуваченого попросили зробити на карті схему розташування військових за винагороду. 

23 лютого 2022 чоловік повідомив, що помітив вночі військову техніку: танки, гради, бмп, всього близько 17 штук. Крім того, чоловік повідомляв про кількість доріг до міста і мостів, надсилав фотографії української техніки у регіоні та схеми з її розташуванням. 

Аналогічні переписки відбувались і з іншим користувачем. 

Також із переписки стало відомо, що на карту обвинуваченого надійшли російські рублі в еквіваленті 3100 грн.

На судовому засіданні чоловік намагався переконати суд, що робив усе це не усвідомлено. Пізніше він заявив, що йому погрожували. Техніку ж фотографував, бо “йому подобаються вертольоти і автомобілі”.

“Але показання обвинуваченого суд оцінив критично, бо вони спростовуються дослідженими доказами. У переписці в «однокласниках» чоловік вкрай негативно висловлюється про ЗСУ, бажає, аби вони були загнані в «котел» тощо. У листуванні обговорюється купівля коньяку для зустрічі учасника «днр», якого обвинувачений із нетерпінням чекає. З огляду на зміст спілкування ознак будь-якого примусу не вбачається”, – йдеться у матеріалах справи. 

Підсудний – пенсіонер і має хронічне психічне захворювання у формі легкої розумової відсталості з порушенням емоцій та поведінки. Але психічні розлади тільки обмежували, але не позбавляли його здатності усвідомлювати свої дії та керувати ними.

Чоловіку призначено 15 років увʼязнення з конфіскацією частини майна. До нього будуть застосовані примусові заходи медичного характеру у виді амбулаторної психіатричної допомоги за місцем відбуття покарання.

Коментарі

11:37
Для облаштування пункту пропуску «Краківець» на Львівщині виділили 2 млн грн
Кошти будуть спрямовані на матеріально-технічне забезпечення Львівської митниці для покращення соціальної інфраструктури міжнародного пункту пропуску для автомобільного сполучення «Краківець».
11:32
Представник омбудсмена прийде на засідання комісії УАФ щодо можливого насилля Олександра Шевченка проти фінансового директора Євгенії Сагайдак
В Українській асоціації футболу створили цілу комісію щодо конфлікту між поважним Паном зі Львова віце-президентом УАФ, голови Львівської асоціації футболу Олександром Шевченком та фінансовою директоркою Євгенією Сагайдак.
11:32
П’ятикласник зі Львівщини жонглює м’ячем 9 тисяч разів
Андрій Панів з села Мальчиці Івано-Франківської ТГ на Львівщині віртуозно володіє м'ячем.
11:34
У омбудсмена України вимагають у Шевченка вжити заходів щодо Шевченка
Керівнику українського футболу не вдасться відмовчатися за дії своєї команди.