Шахраї вкрали майже 100 млн грн з рахунків мешканців Маріуполя

Ділки працювали в інтересах рф і намагалися вивести гроші на користь агресора.

14.02.2023
Шахраї вкрали майже 100 млн грн з рахунків мешканців Маріуполя
Фото: СБУ

Шахрайська схема дозволяла “грабувати” українські банки, повідомляє Служба безпеки України. 

До організації оборудки причетне злочинне угруповання з тимчасово окупованого Донецька, яке діяло за координації російських спецслужб, а його керівник входить до близького оточення терориста пушиліна.

Зловмисники телефоном звертались до українських банків нібито від імені власників рахунків і отримували доступ до онлайн-банкінгу.

Для проходження “ідентифікації” використовували клієнтські бази захоплених філій у Маріуполі та спецобладнання для зміни маршрутизації дзвінків.

“Це були персональні дані майже 4 тис. місцевих жителів, у тому числі тих, які загинули або були примусово вивезені до рф і мали заощадження у фінустановах на підконтрольній Україні території”, – зазначають у СБУ. 

Для масового “обдзвону” українських банків організатори схеми використовували кол-центр у Донецьку, співробітники якого через інтернет та спецобладнання на території України зв’язувались з відповідними установами нібито від імені справжніх власників рахунків. До обслуговування спецобладнання залучались десятки мешканців з різних регіонів України, які “в темну” виконували вказівки своїх керівників.

Щоб приховати сліди злочину, учасники схеми “конвертували” викрадені гроші у криптовалюту.

Наразі СБУ виявила і заблокувала банківські рахунки та криптогаманці учасників злочинного угруповання.

Під час обшуків у 8 областях України вилучили комп’ютерне обладнання, яке забезпечувало проведення оборудок.

Також накладено арешт на кошти, здобуті злочинним шляхом, на загальну суму майже 65 млн грн.

“Крім цього, встановлено, що за такою ж схемою зловмисники обкрадали російських громадян, “виводячи” їхні гроші на криптогаманці керівництва терористичної організації “днр” та кураторів з фсб”, – додають у відомстві. 

У межах кримінального провадження тривають комплексні заходи для притягнення до відповідальності всіх організаторів схеми.

Коментарі

09:01
“На службі” у проросійських депутаток й аферистів?
ТСК, яку очолюють депутатки Юлія Яцик та Анна Скороход, спершу спричинились до відкриття кримінального провадження проти курсанта Академії Сагайдачного, а згодом на темі його звільнення влаштували дискредитаційну кампанію проти навчального закладу.
11:37
Для облаштування пункту пропуску «Краківець» на Львівщині виділили 2 млн грн
Кошти будуть спрямовані на матеріально-технічне забезпечення Львівської митниці для покращення соціальної інфраструктури міжнародного пункту пропуску для автомобільного сполучення «Краківець».
11:32
Представник омбудсмена прийде на засідання комісії УАФ щодо можливого насилля Олександра Шевченка проти фінансового директора Євгенії Сагайдак
В Українській асоціації футболу створили цілу комісію щодо конфлікту між поважним Паном зі Львова віце-президентом УАФ, голови Львівської асоціації футболу Олександром Шевченком та фінансовою директоркою Євгенією Сагайдак.
11:32
П’ятикласник зі Львівщини жонглює м’ячем 9 тисяч разів
Андрій Панів з села Мальчиці Івано-Франківської ТГ на Львівщині віртуозно володіє м'ячем.