Мовний омбудсмен просить Труханова прибрати в Одесі вивіски російською

Мовний омбудсмен Тарас Кремінь звернувся до мера Одеси Геннадія Труханова з проханням демонтувати вивіски, таблички, зовнішню рекламу та інші носії інформації, розміщені лише недержавною мовою.

07.11.2022
Мовний омбудсмен просить Труханова прибрати в Одесі вивіски російською
Міський голова Одеси Геннадій Труханов

Про це йдеться у заяві мовного омбудсмена.

Труханова вже офіційно закликали зробити це в лютому 2022 року. «Проте станом на сьогодні ні відповіді, ні відповідних дій немає», — зазначив Тарас Кремінь.

Так, омбудсмен закликає прибрати вивіски, таблиці та інші носії інформації для загального ознайомлення, а також зовнішню рекламу, які розміщені лише недержавною мовою. Також Труханова закликали внести до правил доброустрою Одеси та інших актів відповідні норми.

Попри звернення до Труханова, мовний омбудсмен отримував численні звернення та повідомлення щодо порушень чинного законодавства про державну мову.

Також це підтверджується моніторингом, проведеним одеськими активістами. Той показав, що зі 150 перевірених ними магазинів кожен другий порушує мовне законодавство.

«Ситуація щодо дотримання мовного законодавства в Одесі вкрай обурлива і несприятлива ще й крізь призму того, що влада рф використовує російську мову як один з інструментів геополітичної експансії. Мовне питання є одним із головних у веденні російською федерацією війни проти України», — сказав Кремінь.

Він наголосив, що розміщену з порушеннями зовнішню рекламу на вулицях і проспектах необхідно прибрати.

«Це — вимога закону. Це — вимога часу. Це — одна із запорук перемоги України», — наголосив омбудсмен.

Коментарі

11:37
Для облаштування пункту пропуску «Краківець» на Львівщині виділили 2 млн грн
Кошти будуть спрямовані на матеріально-технічне забезпечення Львівської митниці для покращення соціальної інфраструктури міжнародного пункту пропуску для автомобільного сполучення «Краківець».
11:32
Представник омбудсмена прийде на засідання комісії УАФ щодо можливого насилля Олександра Шевченка проти фінансового директора Євгенії Сагайдак
В Українській асоціації футболу створили цілу комісію щодо конфлікту між поважним Паном зі Львова віце-президентом УАФ, голови Львівської асоціації футболу Олександром Шевченком та фінансовою директоркою Євгенією Сагайдак.
11:32
П’ятикласник зі Львівщини жонглює м’ячем 9 тисяч разів
Андрій Панів з села Мальчиці Івано-Франківської ТГ на Львівщині віртуозно володіє м'ячем.
11:34
У омбудсмена України вимагають у Шевченка вжити заходів щодо Шевченка
Керівнику українського футболу не вдасться відмовчатися за дії своєї команди.