Віцемер Вільнюса закликав негайно знести “Будинок Москви” в місті

Майже добудований будинок “Дім Москви”, що знаходиться в центрі Вільнюса (Литва), давно обіцяють знести.

25.10.2022
Віцемер Вільнюса закликав негайно знести “Будинок Москви” в місті

Віцемер Вільнюса від консерваторів Валдас Бенкунскас повідомив 25 жовтня, що подав заяву до Інспекції територіального планування та будівництва щодо знесення будівлі “Будинку Москви” у Вільнюсі. Про це пише Delfi.

“Сьогодні я звернувся до Будівельної інспекції з проханням негайно винести ухвалу суду та розпочати будівельний підряд на знесення цієї будівлі”, – сказав він.

За словами віцемера, у квітні суд виніс рішення про те, що дозвіл на будівництво цієї споруди видано незаконно та об’єкт підлягає знесенню.

“Дільницю, коли будівлю буде знесено, обов’язково вилучать для потреб міста, а що може з’явитися на цій ділянці – питання майбутнього”, – міркував він. 

“Тепер уже держава має право та обов’язок сама подбати, щоб ця точка шпигунів, що створювалася для того, щоб ми мали у Вільнюсі будинок шпигунства, була знесено”, – сказав Бенкунскас.

Ідея будівництва “Дому Москви” у Вільнюсі з’явилася в липні 2004 року, коли з нагоди 750-річчя коронації короля Міндаугаса Вільнюс відвідав тодішній мер Москви Юрій Лужков. Повідомлялося, що цей будинок стане центром культурного та бізнес-співробітництва, допоможе створити та розвивати добросусідські відносини між Москвою та Вільнюсом.

За договором Будинок Вільнюса мав з’явитися у Москві, але проєкт у російській столиці так і не дійшов до стадії будівництва. 

У 2016 році Окружний суд міста Вільнюса частково задовольнив позов Будівельної інспекції та визнав незаконним виданий у 2008 році дозвіл на будівництво будівлі на перехресті вулиць Рінктіне та Юозапавічяус. Забудовник зобов’язаний був протягом трьох років переробити проект, отримати дозвіл на будівництво та зменшити будівлю на один поверх, але не зробив цього у відведений термін, терміни оскарження рішення спливли у жовтні.

Ремігіюс Шимашюс , мер Вільнюса, неодноразово обіцяв знести цей будинок. Консерватор Лаурінас Касчюнас, голова Сейму Комітету з національної безпеки та оборони, зазначав, що Москва постійно підкреслює, що відокремлює політику від бізнесу, культури та спорту, хоча саме через ці сфери вона прагне впливати на російську меншість у Литві.

За його словами, наратив про так званий “рускій світ” пов’язаний з “виправданням тих чи інших дій Путіна або кремлівського режиму”. За його словами, ще до початку війни Росії проти України було очевидно, що ділові відносини з Росією є “величезним ризиком для нашої національної безпеки”, і саме на це був спрямований проект “Будинок Москви”.

Коментарі

11:37
Для облаштування пункту пропуску «Краківець» на Львівщині виділили 2 млн грн
Кошти будуть спрямовані на матеріально-технічне забезпечення Львівської митниці для покращення соціальної інфраструктури міжнародного пункту пропуску для автомобільного сполучення «Краківець».
11:32
Представник омбудсмена прийде на засідання комісії УАФ щодо можливого насилля Олександра Шевченка проти фінансового директора Євгенії Сагайдак
В Українській асоціації футболу створили цілу комісію щодо конфлікту між поважним Паном зі Львова віце-президентом УАФ, голови Львівської асоціації футболу Олександром Шевченком та фінансовою директоркою Євгенією Сагайдак.
11:32
П’ятикласник зі Львівщини жонглює м’ячем 9 тисяч разів
Андрій Панів з села Мальчиці Івано-Франківської ТГ на Львівщині віртуозно володіє м'ячем.
11:34
У омбудсмена України вимагають у Шевченка вжити заходів щодо Шевченка
Керівнику українського футболу не вдасться відмовчатися за дії своєї команди.