У Верховному Суді пропонують звільнити суддю, у якого журналісти знайшли громадянство рф

У Верховному Суді пропонують скликати збори суддів, щоб обговорити дострокове звільнення голови Касаційного господарського суду у складі ВСУ Богдана Львова.

19.09.2022
У Верховному Суді пропонують звільнити суддю, у якого журналісти знайшли громадянство рф
Фото: Богдан Львов / Facebook

Скликати збори суддів пропонують судді Верховного Суду Олена Кібенко та Іван Міщенко.

Кібенко розповіла, що наступного дня після публікації розслідування про суддю Богдана Львова, він заперечив інформацію журналістів на зустрічі з суддями та працівниками апарату.

А на загальних зборах 19 вересня, скликаних за ініціативою самого Львова, обговорювалось включення до порядку денного питання про довіру/недовіру голові суду, втім, воно до порядку денного включено не було.

Кібенко зазначила, що голова суду не може самостійно ініціювати питання про висловлення йому недовіри, керувати такими зборами та формувати порядок денний« з коліс» через прямий конфлікт інтересів. Натомість вона наполягає, що питання має бути розглянуте зборами суддів з дотриманням вимог закону та процедури.

«Ми не стверджуємо, що голова Касаційного господарського суду Богдан Львов є громадянином рф або мав там нерухомість. Ці факти якнайшвидше мають бути встановлені компетентними органами. Але такі звинувачення, підкріплені документами, є занадто серйозними і не можуть бути проігноровані», — пише Олена Кібенко.

Вона додала, що небажання самого судді Львова на час розслідування скласти повноваження залишає єдиний можливий варіант подальших дій — збір підписів за дострокове звільнення його з посади.

Тож судді пропонують скликати збори на 26 вересня для обговорення дострокового звільнення Богдана Львова з посади і визначення тимчасово виконуючого обов’язки голови Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду. Сам Богдан Львов публічно поки не коментував цю пропозицію.

Нагадаємо, журналісти-розслідувачі проєкту «Схеми» заявили, що Богдан Львов, очільник Касаційного господарського суду у складі Верховного суду, має громадянство росії з 1999 року. Окрім того, за даними «Схем», він поновлював паспорт у 2012 році через досягнення 45-річного віку, хоча на той момент він вже обіймав посаду судді Вищого господарського суду України.

Коментарі

09:47
Львівʼянин може втратити високу посаду у футболі
УЕФА відкрив справу проти віце-президента Української асоціації футболу Олександра Шевченка, який є мешканцем Львова, і головою обласної футбольної асоціації.
09:01
“На службі” у проросійських депутаток й аферистів?
ТСК, яку очолюють депутатки Юлія Яцик та Анна Скороход, спершу спричинились до відкриття кримінального провадження проти курсанта Академії Сагайдачного, а згодом на темі його звільнення влаштували дискредитаційну кампанію проти навчального закладу.
11:37
Для облаштування пункту пропуску «Краківець» на Львівщині виділили 2 млн грн
Кошти будуть спрямовані на матеріально-технічне забезпечення Львівської митниці для покращення соціальної інфраструктури міжнародного пункту пропуску для автомобільного сполучення «Краківець».
11:32
Представник омбудсмена прийде на засідання комісії УАФ щодо можливого насилля Олександра Шевченка проти фінансового директора Євгенії Сагайдак
В Українській асоціації футболу створили цілу комісію щодо конфлікту між поважним Паном зі Львова віце-президентом УАФ, голови Львівської асоціації футболу Олександром Шевченком та фінансовою директоркою Євгенією Сагайдак.