В Україні самокати та моноколеса визнали транспортними засобами

Відповідний законопроєкт №8172 підписав президент Володимир Зеленський.

31.03.2023
В Україні самокати та моноколеса визнали транспортними засобами
Фото: умовне

В Україні самокати та моноколеса визнали транспортними засобами. Як пояснив координатор U-Cycle Богдан Лепявко, у законі врахували рекомендації, напрацьовані велоспільнотою.

Документ класифікує легкі електричні транспортні засоби на дві категорії:

  • Легкий персональний електричний транспортний засіб, що оснащений електричними тяговими двигунами із потужністю до 1000 Вт, має максимальну конструктивну швидкість до 25 км на годину.
  • Низькошвидкісний легкий електричний транспортний засіб, що оснащений електричними тяговими двигунами, має максимальну конструктивну швидкість, що є меншою або дорівнює 50 км на годину, та споряджену масу не більше ніж 600 кг.

Зазначається, що пристрої, які їдуть із більшою швидкістю ніж 50 км/год не підпадають в ці категорії й розглядатимуться як мотоцикли.

«Існування визначення вже однозначно представляє ці пристрої як транспортні засоби й в разі будь-яких пригод користувач такого пристрою вже 100% водій, а не пішохід. Це значно спрощує трактування і знімає ряд казусів та питань, які вже встигли виникнути й широко обговорювалися», — зазначає Лепявко.

На його думку, наступним кроком мають стати зміни до правил дорожнього руху.

«Якщо продовжувати слідувати європейському досвіду, то пристрої з найнижчої категорії прирівнюються до велосипедів, вищі — до мопедів. Іноді можуть робити якісь винятки (наприклад, рух по тротуарах з додатковим обмеженням швидкості), — але навіть це вже не так страшно, коли є отаке розділення, бо очевидно, що пристроїв, швидших за 25 км/год, на тротуарах вже точно не буде», — додає Богдан.

Коментарі

11:34
У омбудсмена України вимагають у Шевченка вжити заходів щодо Шевченка
Керівнику українського футболу не вдасться відмовчатися за дії своєї команди.
12:08
Традиції «аварійності» львівського мера. Продовження
В попередній статті нами була вибірково і як наглядний приклад розкрита історія «успіху» співпраці представників однієї сім’ї – сім’ї Новосад і пов’язаних з ними юридичних та фізичних осіб з структурами, підконтрольними Львівській міській раді, у сфері закупівель бюджетним коштом різноманітних «аварійних» послуг та робіт.
12:00
Відомий львівський лікар пройшов стажування у провідній клініці США
Завідувач відділення кардіології та реперфузійної терапії лікарні Святого Пантелеймона Василь Процько повернувся зі стажування у Сполучених Штатах Америки та поділився враженнями від поїздки.
14:02
Традиції «аварійності» львівського мера
«…Тут зберігають давні традиції…», «… завжди особлива атмосфера святкування певних подій, свят, проведення різних форумів…» – приблизно так відгукуються гості про наше місто. Нерідко так говорять і самі львів’яни.