У СБУ пояснили, за що вчителям і медикам на окупованих територіях загрожує покарання

Вчителі й викладачі, які на тимчасово окупованих територіях погодилися навчати школярів і студентів за російськими стандартами, будуть нести кримінальну відповідальність. Що стосується медиків, то вони будуть покарані лише у випадку згоди займати керівні посади при окупантах.

24.09.2022
У СБУ пояснили, за що вчителям і медикам на окупованих територіях загрожує покарання
Фото: умовне

Про це на брифінгу повідомив речник СБУ Артем Дехтяренко. Він нагадав про статтю 111-1 (“Колабораційна діяльність”) Кримінального кодексу України, яка передбачає покарання для вчителів, які навчають дітей на окупованих територіях, до 3 років позбавлення волі чи громадських робіт до 2 років.

“Наразі відповідні зміни до законодавства знаходяться на розгляді у Верховній Раді: маються на увазі норми, які будуть визначати рівень відповідальності людей, які вимушено залишилися на тимчасово окупованих територіях і працюють у сфері життєзабезпечення. Це стосується працівників педагогічної сфери, медиків, людей, які працюють у комунальних підприємствах і так далі”, – сказав Дехтяренко.

Він зазначив, що кожен випадок буде вивчатися окремо, тому що певні сфери життєдіяльності знаходяться під охороною міжнародного законодавства. 

“Тобто, умовно: медик, який виконує свою клятву Гіппократа і рятує життя людей, звільнений від відповідальності, бо в його діях немає колабораціонізму чи державної зради. Разом із тим, якщо ця людина погодиться обійняти керівну посаду у псевдооргані охорони здоров’я, тоді ми будемо вживати відповідні заходи”, – пояснив речник СБУ.

“Що стосується працівників освітньої сфери, їм потрібно бути більш пильними, тому що в рамках чинного законодавства – зокрема, статті 111 примітки 1 “Колабораційна діяльність” – якщо співробітник сфери освіти буде впроваджувати освітні стандарти держави-агресора в українських закладах освіти або сприятиме встановленню окупаційної влади в цьому тимчасово окупованому регіоні, то він відповідатиме за законом”, – наголосив Артем Дехтяренко.

Коментарі

12:08
Традиції «аварійності» львівського мера. Продовження
В попередній статті нами була вибірково і як наглядний приклад розкрита історія «успіху» співпраці представників однієї сім’ї – сім’ї Новосад і пов’язаних з ними юридичних та фізичних осіб з структурами, підконтрольними Львівській міській раді, у сфері закупівель бюджетним коштом різноманітних «аварійних» послуг та робіт.
12:00
Відомий львівський лікар пройшов стажування у провідній клініці США
Завідувач відділення кардіології та реперфузійної терапії лікарні Святого Пантелеймона Василь Процько повернувся зі стажування у Сполучених Штатах Америки та поділився враженнями від поїздки.
14:02
Традиції «аварійності» львівського мера
«…Тут зберігають давні традиції…», «… завжди особлива атмосфера святкування певних подій, свят, проведення різних форумів…» – приблизно так відгукуються гості про наше місто. Нерідко так говорять і самі львів’яни.
14:31
У Львові пікетували Садового щодо вимоги фінансування ЗСУ
У суботу у Львові під вікнами мера Садового вчергове відбулась акція "Гроші на ЗСУ". Присутній десяток активістів традиційно вимагав від влади міста забезпечити виділення гарантованих 20% бюджету Львівської ОТГ для закупівлі зброї для захисників.