США та європейські країни обговорюють постачання винищувачів Україні – Politico

Це відбувається попри побоювання ескалації конфлікту.

26.01.2023
США та європейські країни обговорюють постачання винищувачів Україні – Politico
Фото: умовне

Про це пише видання Politico із посиланням на західних військових чиновників.

Для України боротьба за отримання танків була лише початком, тепер тривають внутрішні дебати про постачання Україні винищувачів.

“Наступним природним кроком будуть винищувачі”, – цитує видання слова дипломата однієї з країн Європи.

Дебати, ймовірно, виявляться навіть більш суперечливими, ніж щодо постачання танків. У Європі багато чиновників і дипломатів заявили, що їхні уряди більше не вважають цю ідею недоцільною, але побоювання ескалації залишаються високими, пише Politico. 

Вашингтон заявив Києву, що наразі постачання військових літаків неможливі.

“Там є червона лінія, але минулого літа у нас була червона лінія по HIMARS, та вона зрушила. Потім це були бойові танки, і це теж рухається”, – вказує один зі співрозмовників видання. 

Міністри оборони країн-союзників України наступного місяця мають провести черговий саміт “Рамштайн”, де, як очікується, увагу зосередять на авіації та підтримці з повітря.

Міністр закордонних справ Нідерландів Вопке Хукстра раніше заявив, що його уряд розгляне можливість постачання винищувачів F-16, якщо їх запросить Київ.

Крім того, міністр закордонних справ Словаччини Растислав Качер минулого місяця теж оголосив, що його уряд готовий передати Києву радянські винищувачі МіГ-29.

Проте, канцлер Німеччини Олаф Шольц виключив поставки винищувачів, посилаючись на необхідність запобігти подальшій військовій ескалації.

“Поставок винищувачів в Україну не буде. Це стало ясно дуже рано, в тому числі від [президента] США”, – заявив він. 

Нагадаємо, в Україні вже обрали пілотів, які готові навчатися на західних винищувачах.

Коментарі

11:34
У омбудсмена України вимагають у Шевченка вжити заходів щодо Шевченка
Керівнику українського футболу не вдасться відмовчатися за дії своєї команди.
12:08
Традиції «аварійності» львівського мера. Продовження
В попередній статті нами була вибірково і як наглядний приклад розкрита історія «успіху» співпраці представників однієї сім’ї – сім’ї Новосад і пов’язаних з ними юридичних та фізичних осіб з структурами, підконтрольними Львівській міській раді, у сфері закупівель бюджетним коштом різноманітних «аварійних» послуг та робіт.
12:00
Відомий львівський лікар пройшов стажування у провідній клініці США
Завідувач відділення кардіології та реперфузійної терапії лікарні Святого Пантелеймона Василь Процько повернувся зі стажування у Сполучених Штатах Америки та поділився враженнями від поїздки.
14:02
Традиції «аварійності» львівського мера
«…Тут зберігають давні традиції…», «… завжди особлива атмосфера святкування певних подій, свят, проведення різних форумів…» – приблизно так відгукуються гості про наше місто. Нерідко так говорять і самі львів’яни.