Швейцарія планує дозволити реекспорт зброї в Україну

Раніше вона залишалася нейтральною.

24.01.2023
Швейцарія планує дозволити реекспорт зброї в Україну
Фото: умовне

24 січня комісія з політики безпеки Національної ради Швейцарії на засіданні ухвалила подання та депутатську ініціативу, яка передбачає дозвіл на реекспорт швейцарської зброї з третіх країн до України, повідомили на парламентському сайті.

“Комісія з політики безпеки Національної ради Швейцарії (SiK-N) 14 голосами проти 11 ухвалила подання та депутатську ініціативу щодо реекспорту військової техніки. Декларації про нереекспорт повинні мати можливість скасовуватися у випадках, коли порушується заборона застосування сили згідно з міжнародним правом, зокрема у випадку російсько-української війни”, – сказано у повідомленні.

Зазначимо, оскільки Швейцарія є нейтральною країною, то її законодавство забороняє реекспорт озброєння у країни, які воюють. Проте більшість членів комісії переконана, що зміна закону не порушить нейтралітет Швейцарії, тому що сама країна не постачала б зброю безпосередньо в Україну. Рішення залежить виключно від країн, які раніше отримали військові матеріали у Швейцарії.

Водночас комісія наголошує, що уряд має мати можливість підтримувати заборону на реекспорт, якщо її скасування суперечить головним зовнішньополітичним інтересам Швейцарії.

Відтак, декларація про нереекспорт зброї має стати недійсною, якщо є впевненість у тому, що військові засоби були реекспортовані в Україну у зв’язку з російсько-українською війною. 

Якщо комісія доб’ється свого, зміни в законі набудуть чинності 1 травня і спочатку будуть діяти до кінця 2025 року.

Нагадаємо, Швейцарія заблокувала постачання певного озброєння з Іспанії в Україну.

Коментарі

12:23
Львів’яни вкотре пікетують Садового через некритичні витрати
23 березня у Львові кілька десятків небайдужих львів'ян вчергове прийшли під вікна Андрія Садового вимагати зупинити витрачати кошти громади на непотрібні забаганки.
12:04
З Харкова до Бремена – як книги казкарки зі Львова дістаються до читачів у Німеччині
У Харкові вийшла брайлівська книга Лесі Кічури «Дух Різдва» й одразу полетіла до особливих читачів у Німеччині.
13:15
Під стінами Львівської міськради відбувся черговий мітинг щодо вимоги фінансування ЗСУ
16 березня у сонячний весняний день під стінами ЛМР вчергове зібрались небайдужі громадяни пікетувати Садового з вимогами збільшення фінансування ЗСУ.
20:05
«Дорожньо-тротуарні клани» Львова. Зовсім не казкові історії. Продовження
У попередній статті нами описано окремі аспекти тісної, а подекуди і кримінальної, співпраці «фахових» менеджерів «незмінного» мера Андрія Садового та обраних ними ж таких же незмінних дорожньо-тротуарних підрядників – «хижаків» бюджетних коштів міської казни.