Настоятелю храму УПЦ (МП) на Закарпатті повідомили про підозру за образу вірян ПЦУ

Він неодноразово дискредитував вірян ПЦУ, називаючи “безбожниками”, а саму церкву ототожнював з “пустим безблагодатним підвалом з павуками”, “конфесією мерців”.

16.03.2023
Настоятелю храму УПЦ (МП) на Закарпатті повідомили про підозру за образу вірян ПЦУ
Фото: СБУ

Про це повідомляють Служба безпеки України та Закарпатська обласна прокуратура

Настоятель Хресто-Воздвиженського кафедрального собору в Ужгороді причетний до розпалювання релігійної ненависті.

Співробітники СБУ задокументували понад 7 епізодів, коли священник принижував релігійні почуття громадян інших конфесій та намагався сформувати ворожі настрої до них.

Зокрема у грудні минулого року він неодноразово публічно ображав релігійні почуття українців, які виявили бажання святкувати Різдво 25 грудня.

У прокуратурі додають, що протоієрей під час богослужінь образливо висловлювався щодо віри та переконань прибічників ПЦУ, що протягом тривалого часу формувало нетерпиме та вороже ставлення у суспільстві. Відеозаписи та трансляції проповідей поширювались на сторінках храму у соціальних мережах та його офіційному сайті.

Під його критику підпадали й ті, хто підтримував перехід УПЦ до ПЦУ. Священнослужитель ототожнював це з “втратою Господа”, а здобуття Православною церквою України Томосу представляв своїм прихожанам як одержання “фальшивої бумажки” та “безумства кучки не православних людей”.

“Таким чином встановлено, що протоієрей публічно транслював гостру неприязнь до іншої церкви, збурюючи релігійне протистояння в регіоні”, – підсумували у прокуратурі. 

На підставі зібраних доказів йому повідомили про підозру за ч. 1 ст. 161 Кримінального кодексу України (порушення рівноправності громадян залежно від їх расової, національної, регіональної належності, релігійних переконань та за іншими ознаками).

Вирішується питання щодо обрання міри запобіжного заходу. Триває розслідування для встановлення всіх обставин злочину.

Коментарі

11:32
П’ятикласник зі Львівщини жонглює м’ячем 9 тисяч разів
Андрій Панів з села Мальчиці Івано-Франківської ТГ на Львівщині віртуозно володіє м'ячем.
11:34
У омбудсмена України вимагають у Шевченка вжити заходів щодо Шевченка
Керівнику українського футболу не вдасться відмовчатися за дії своєї команди.
12:08
Традиції «аварійності» львівського мера. Продовження
В попередній статті нами була вибірково і як наглядний приклад розкрита історія «успіху» співпраці представників однієї сім’ї – сім’ї Новосад і пов’язаних з ними юридичних та фізичних осіб з структурами, підконтрольними Львівській міській раді, у сфері закупівель бюджетним коштом різноманітних «аварійних» послуг та робіт.
12:00
Відомий львівський лікар пройшов стажування у провідній клініці США
Завідувач відділення кардіології та реперфузійної терапії лікарні Святого Пантелеймона Василь Процько повернувся зі стажування у Сполучених Штатах Америки та поділився враженнями від поїздки.