НАБУ та САП підтвердили затримання голови Верховного суду Князєва

Невдовзі йому вручать підозру.

16.05.2023
НАБУ та САП підтвердили затримання голови Верховного суду Князєва
Фото: Всеволод Князєв

Про це заявили на брифінгу керівників НАБУ і САП щодо корупції у Верховному Суді.

“На цей час затримано голову Верховного Суду (Всеволода Князєва – ред.) і вживаються заходи щодо перевірки інших осіб, їх причетності до кримінального правопорушення”, – повідомив прокурор САП Олександр Омельченко.

За його словами, на цей час фігурантам ще не вручено підозру, але вона готується.

“Оскільки КПК дає нам 24 години для вручення повідомлення про підозру, воно готується і буде вручено”, – заявив Омельченко.

При цьому очільник САП Олександр Клименко повідомив, що затриманих вже двоє.

За даними слідства, у Верховному суді створили злочинне угрупування (так званий «бекофіс») під керівництвом Всеволода Князєва. Детективи НАБУ і САП під прикриттям вели суддю з початку року після того, як їм надійшла інформація про корупцію.

У НАБУ розповіли, що справа повʼязана з рішеннями на користь бізнесмена Костянтина Жеваго у справі про Полтавський гірничозбагачувальний комбінат. Мовляв, той домовився з керівником одного з адвокатських обʼєднань передати хабар керівництву суду, щоб вони ухвалювали «потрібні» рішення.

За словами директора НАБУ Семена Кривоноса, першу частину хабаря передали 3 травня, а другу — 15 травня. Це зафіксували «на гарячому».

Крім того, він розповів, що правоохоронці отримали інформацію, що члени угруповання намагалися здійснити вплив на процес обрання членів ВККС.

«Але сподіваюся, що [це] буде відбуватися прозоро. Але така інформація нами отримувалася, що такі спроби вплинути на цей процес були», — сказав Кривонос.

Він заявив, що пріоритетом у справі про корупцію у Верховному Суді є прозорість.

«Є хабар, є мотив, є зафіксований факт, є конкретні люди. І будь-яких інших підтекстів немає […] Нам усім потрібне результат у вигляді реальних вироків. Сподіваємося на об’єктивний розгляд справ та ухвалення об’єктивних вироків у разі доведення вини фігурантів», — заявив директор НАБУ.

Нагадаємо, НАБУ та САП викрили масштабну корупційну схему у Верховному суді. До неї причетні як керівництво суду, так і судді.

Коментарі

11:32
П’ятикласник зі Львівщини жонглює м’ячем 9 тисяч разів
Андрій Панів з села Мальчиці Івано-Франківської ТГ на Львівщині віртуозно володіє м'ячем.
11:34
У омбудсмена України вимагають у Шевченка вжити заходів щодо Шевченка
Керівнику українського футболу не вдасться відмовчатися за дії своєї команди.
12:08
Традиції «аварійності» львівського мера. Продовження
В попередній статті нами була вибірково і як наглядний приклад розкрита історія «успіху» співпраці представників однієї сім’ї – сім’ї Новосад і пов’язаних з ними юридичних та фізичних осіб з структурами, підконтрольними Львівській міській раді, у сфері закупівель бюджетним коштом різноманітних «аварійних» послуг та робіт.
12:00
Відомий львівський лікар пройшов стажування у провідній клініці США
Завідувач відділення кардіології та реперфузійної терапії лікарні Святого Пантелеймона Василь Процько повернувся зі стажування у Сполучених Штатах Америки та поділився враженнями від поїздки.